Svet
6364 ogledov

Enoletni deček umrl zaradi prevelikega odmerka

Vrtec
Deček je umrl zaradi zastrupitve s fentanilom, v bolnišnico so sprejeli še tri otroke.

Enoletni Nicholas Dominici je umrl zaradi prevelikega odmerka fentanila. Policija je prepovedano drogo odkrila v vrtcu v Bronxu, ki ga je Nicholas začel obiskovati le teden dni pred smrtjo. 

Poleg enoletnega Nicholasa so zaradi izpostavljenosti drogi hospitalizirali še tri otroke. Hospitalizirani otroci so prejeli zdravilo Narcan, ki se uporablja v primeru prevelikih odmerkov opiatov.

Otroci, stari med osem mesecev in dvema letoma, so bili po besedah policije izpostavljeni fentanilu v vrtcu. Pod eno od podlog, na katerih so otroci spali, so namreč našli kilogram prepovedane droge, piše BBC. Poleg tega naj bi med preiskavo prostorov našli tudi druge pripomočke uporabljene za razpečevanje drog. 

Policija je prijela lastnico vrtca Grei Mendez in njenega podnajemnika Carlista Acevedo Brito. Brito je, tako policija, bratranec lastničinega moža. Osumljena sta posedovanja narkotikov z namenom njihovega razpečevanja. Tožilec Damien Williams je dejal: "Trdimo, da sta obtoženca zastrupila štiri otroke in enega od njih ubila, ker sta iz vrtca vodila posel z mamili."

fentanil | Avtor: Profimedia Profimedia

Lastničin mož odstranil vrečke in izginil 

S posnetkov nadzornih kamer in seznama klice je razvidno, kaj se je dogajalo v vrtcu, ko je Mendezova odkrila, da je z otroki nekaj narobe. Preden je poklicala reševalce, je klicala moža. Ta je nato prišel v prostore vrtca in iz njih odnesel več polnih nakupovalnih vrečk, je sporočila policija. Moža Mendezove policija še išče. 

Odvetnik Mendezove pravi, da njegova stranka vse obtožbe zanika. Kot pravi, naj ne bi vedela, da so v prostorih vrtca droge. "Njen edini zločin je, da je oddala sobo nekomu, ki je imel kilogram," je za ABC News povedal njen odvetnik Andres Aranda. "Ni dokazov, da bi storila karkoli drugega kot ustrezno skrbela za otroke."

Inšpekcija pred tem ni odkrila nepravilnosti

fentanil | Avtor: Profimedia Profimedia
Zdravstveni komisar Ashwin Vasan je povedal, da je zdravstveni inšpektor 6. Septembra nenapovedano obiskal omenjeni vrtec, a ni odkril nobenih nepravilnosti. "Zelo mi je žal, a inšpektorji, ki pregledujejo vrtce, niso izurjeni za iskanje fentanila. Mogoče bi morali biti," je povedal na tiskovni konferenci. 

Župan New Yorka Eric Adams je pozval k boju proti omenjeni drogi, pri tem je izpostavil, da gre za zelo močno drogo. "Za desetino nohta droge lahko ubije odraslo osebo. Predstavljajte si, kaj lahko naredi otroku," je ponazoril. 

Število smrtnih žrtev zaradi fentanila narašča

Po podatkih policije bi količina droge, ki so jo našli v vrtcu, lahko zahtevala življenja 500.000 ljudi. Fentanil, ki je 50-krat močnejši od heroina, je kriv za porast z drogami povezanih smrti v ZDA. Leta 2010 je v ZDA zaradi prevelikega odmerka drog umrlo manj kot 40.000 ljudi. Od tega je bilo manj kot 10 odstotkov primerov povezanih s fentanilom. Leta 2021 je zaradi prevelikega odmerka umrlo več kot 100.000 ljudi, od tega je bilo 66 odstotkov smrti povezanih z uživanjem fentanila. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:09 21.september 2023.

    To je droga smrti. Odmerja se v mikro gramih!