Svet
4 ogledov

EU zaostrila sankcije proti Siriji

Uničenje po spopadih v Siriji. Reuters
Zunanji ministri Evropske unije so z že 17. zaostritvijo sankcij proti Siriji okrepili pritisk na vodjo režima Bašarja al Asada.

Zaostritev sankcij pomeni, da se bo v pristaniščih, na letališčih in v teritorialnih vodah članic EU preverilo vsako ladjo ali letalo na poti v Sirijo, za katero se bo sumilo, da prevaža orožje.

EU je izvoz orožja v Sirijo prepovedala maja lani, vendar so bila pravila preveč ohlapna, odločitev o preverjanju sumljivih ladij in letal je bila v pristojnosti posamezne članice.

Prepovedali uvoz luksuznih dobrin in trgovino z zlatom

EU je sicer v dosedanjih šestnajstih krogih sankcij poleg omenjenega prepovedala izvoz luksuznih premetov iz EU v Sirijo, na primer kaviarja, tartufov, cigar, kakovostnega vina in žganih pijač, nakita ter luksuznih vozil in plovil.

Prav tako je prepovedala trgovino z zlatom, dragimi kovinami in diamanti ter dostop sirskih tovornih letal do letališč v EU, zamrznila sredstva sirske centralne banke, uvedla embargo na orožje ter prepovedala uvoz surove nafte in nove investicije v sirski naftni sektor.

Bliža se konec

"Režim bo padel ... Ne vemo, kdaj se bo to zgodilo, a vemo, da bo napočil ta dan," je napovedal švedski zunanji minister Carl Bildt in opozoril, da se mora unija osredotočiti na to, kaj bo storila, ko se bo to zgodilo.

Pri tem je pomembno, da se pripravi na pomoč državam, ki se soočajo z navalom beguncev iz Sirije, in na morebiten pritisk prebežnikov na članice unije.

Ostrejše ukrepe blokirata Rusija in Kitajska

Rusija in Kitajska sta minuli teden v VS ZN znova blokirali resolucijo o odločnejšem mednarodnem ukrepanju proti sirskemu režimu, kar onemogoča sprejetje ostrejših sankcij proti državi.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton je obžalovala, da se članice VS ZN niso uspele dogovoriti za učinkovitejši pritisk za končanje nasilja, ter jih pozvala k odgovornosti in enotnosti za "preprečitev državljanske vojne s tragičnimi posledicami za celotno regijo".

EU tako ne preostane drugega, kot da še naprej podpira načrt posebnega odposlanca ZN za Sirijo Kofija Annana za končanje nasilja ter zaostruje sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki sodelujejo z Asadovim režimom.

Na dnevnem redu zasedanja so poleg Sirije med drugim še Libija, Sudan in Južni Sudan, Mali, odnosi s Kitajsko, povezanost energetske in zunanje politike, Somalija, Zimbabve in Libanon.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.