Svet
665 ogledov

Grozljivi posnetki: Pet let po opustošenju cunamija

Japonska potres cunami
1/5
Žurnal24 main
Pet let po katastrofalnem potresu in cunamiju, ki sta razdejala severovzhod Japonske, obnova prizadetih območij še ni končana. Nekoč živahne skupnosti, ki jih je izbrisal cunami, še vedno okrevajo po najhujši naravni nesreči na Japonskem po drugi svetovni vojni.

11. marca 2011 je severovzhod Japonske najprej stresel silovit potres z magnitudo 9,0, nato pa so obsežna območja poplavili večmetrski valovi.

Cunami je udaril tudi v jedrsko elektrarno Fukushima 1, kjer je v najhujši jedrski nesreči po Černobilu prišlo do taljenja reaktorjev in uhajanja radioaktivnih snovi.

Čeprav so se mesta in naselja severno od elektrarne izognila najhujšim posledicam jedrske nesreče, je bila pokrajina tam najbolj uničena in številni kraji pet let po katastrofi še vedno niso okrevali.

Cunami, ki je dosegel do 30 metrov višine, je uničil na tisoče zgradb, številne hiše je odnesel v morje, ladje pa je razmetal po kopnem. Umrlo je 16.000 ljudi, še vedno pogrešajo okoli 2600 ljudi, za katere domnevajo, da so mrtvi.

 

 

Sledovi katastrofe, v kateri je po ocenah zavarovalnic nastalo za 210 milijard dolarjev neposredne škode, so vidni povsod - obsežne površine so še vedno prekrite z debelo plastjo blata. Po drugi strani se lahko številna mesta pohvalijo z novimi, lepo urejenimi soseskami.

Toda vidni ostanki divjanja narave so le del te tragične zgodbe. V krajih v okolici razdejane jedrske elektrarne v Fukushimi namreč strašijo nevidne posledice katastrofe - radioaktivno sevanje.

Japonska cunami | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Japonci so po katastrofi v Fukushimi še vedno zelo nezaupljivi do jedrske energije in večina jih nasprotuje ponovnemu zagonu jedrskih reaktorjev. Na Japonskem so po nesreči zaprli vseh 48 reaktorjev, trenutno obratuje le dva, ki so ju zagnali lani.

japonska potres cunami | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Premier Abe in elektropodjetja si prizadevajo za ponoven zagon reaktorjev, saj so morali energijo, ki so jo pred tem pridobili v jedrskih elektrarnah, nadomestiti z dragimi fosilnimi gorivi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sonyrio 13:15 11.marec 2016.

    Tveganje pri jedrski energiji je preveliko za upravičeno rabo. Odpadki so nevarni in se razgrajujejo več desetletij. Ogromno stane njihova varna hramba. In samo ena nesreča lahko izniči vse prihranke oz. dobičke pri energiji. Saj ne poškoduje le "obrata" ampak ...prikaži več tudi širšo okolico naredi neprimerno za življenje za več desetletij. Ogromno stane ljudi preselit, plačat odškodnine in obnovit okolje.Jedrskega orožja je pa tudi tolk, da bi lohk cel svet uničil in to samo zato, k se voditelji grejo med sabo kdo je kao večja faca, za njihove narode jih pa boli k****.\s\sJaponci pa upam, da bojo šli preko "dobička" in v druge bolj varne vire energije, ker njihovo ozemlje nikakor ni primerno in sploh preveč nevarno za jedrske reaktorje. Že tko majo mal prostora primernega za naselja.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:06 11.marec 2016.

    Jedrska energija je še vedno najboljša tako po ekonomiji kot ekologiji. Je pa res da je ne smeš zanemarjat in da rabš vgradit močne obrambne mehanizme. Zgovoren je podatek da pred to nesrečo v Evropi v večini jedrskih elektrarn sploh ...prikaži več niso izvajal gasilskih vaj, v Sloveniji smo bili pri tem napredni in smo že dolgo let imel gasilske vaje in ustrezne protokole za našo nuklearko.