Svet
3307 ogledov

Hrvaška bo ljudem izplačala 50 milijonov evrov

denar, evro Profimedia
Na Hrvaškem bodo danes izplačali prve obresti kupcem t. i. ljudskih obveznic, skupno za 67,5 milijona evrov, je sporočilo hrvaško finančno ministrstvo.

Okoli 45.000 državljanom bodo nakazali 48,7 milijona evrov, 18,8 milijona evrov pa institucionalnim vlagateljem.

Hrvaška vlada je v začetku lanskega leta prvič izdala državne obveznice za državljane z letno obrestno mero 3,65 odstotka. Z njihovo prodajo državljanom in institucionalnim vlagateljem je zbrala 1,85 milijarde evrov.

Državljani so vpisali za 1,34 milijarde evrov obveznic, institucionalni vlagatelji pa za 515 milijonov evrov.

Pri nas je bil prva izdaja obveznic precej bolj skromna, saj je država zbrala le 258 milijonov evrov (načrtovana višina izdaje je bila 250 milijonov), obveznice pa je kupilo 9427 oseb. Slovenske obveznice so bile triletne (hrvaške dveletne), so pa slovenske obveznice lahko kupile le fizične osebe. Na Hrvaškem za vpis obveznic ni bilo treba imeti trgovalnega računa. 

Vpis hrvaških državnih obveznic z ročnostjo dveh let je potekal od 22. februarja do 1. marca lani, minimalno vplačilo pa je bilo 500 evrov. Kdor je v obveznice vložil ta znesek, bo danes na svoj bančni račun prejel 18,25 evra.

Hrvaški finančni minister Marko Primorac je v sporočilu za javnost poudaril, da ta izdaja obveznic predstavlja največjo naložbo fizičnih oseb v posamezen vrednostni papir, izdan prek javne ponudbe, v zgodovini hrvaškega trga kapitala.

Ministrstvo za finance je novembra lani izdalo tudi zakladne menice za državljane, s katerimi je zbralo 1,13 milijarde evrov. Za letos so na ministrstvu napovedali novo izdajo državnih obveznic za državljane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 11:55 08.marec 2024.

    Hrvati to počno bolj modro in manj birokratsko. Pri nas se na vlagatelje takoj prisesajo pijavke in takoj ti poberejo do 4% zaslužka...