Svet
65 ogledov

Hrvaško napadlo 60 milijard komarjev

Komarji so napadli Osijek, ki so ga pred kratkim prizadele poplave. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Hrvaške niso prizadele le poplave in pretresli primeri klopnega meningitisa, temveč so jo napadle tudi milijarde komarjev.

Nadležni insekti so večji in številčnejši kot kadarkoli prej. Poleg tega se pojavljajo nove vrste, njihovi piki pa so še bolj neprijetni in trajajo dlje, poročajo hrvaški mediji. Zaradi obilnih padavin so pristojne službe za nadzor nad številom nadležnih insektov letos zamudile s škropljenjem z insekticidi.

Slavonija preplavljena s komarji
Največ težav imajo prebivalci Osijeka, ki si ne morejo privoščiti niti poštenega oddiha v naravi. Komarji so imeli namreč na tem območju zaradi nedavnih poplav idealne pogoje za razmnoževanje, zato njihovo število presega neverjetnih 60 milijard. Na pomoč v boju proti nadležnim insektom so priskočile tudi občine.

Strokovnjaki so ugotovili, da na območju Slavonije in Baranje živi 23 vrst komarjev. Po besedah Ivana Vrućina z Oddelka za biologijo ni bojazni, da bi prišlo do okužb, saj gre predvsem za navadne komarje, katerih piki povzročijo le manjše alergijske reakcije.

Pet ljudi še vedno v komi
Hrvaško javnost pa še vedno pretresa novica o težkem zdravstvenem stanju petih moških, ki so zaradi klopnega meningitisa padli v komo. Njihovo zdravstveno stanje je še vedno zelo resno. Hrvaški mediji poročajo, da paciente zdravijo z ohlajanjem, s čimer možgane ohladijo na 32 stopinj Celzija, saj jih lahko na ta način ohranijo. Hrvaški zdravniki opozarjajo, da klopi prenašajo za zdaj neznan virus, ki je lahko usoden za človeka. Vse gozdarje, lovce in tiste, ki se pogosto odpravijo v naravo, naprošajo, naj se cepijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.