Svet
24269 ogledov

Je Vučić nehote izdal veliko ukrajinsko skrivnost?

Aleksandar Vučić Epa
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nastopu na televiziji povedal, kaj bo v dnevu ali največ dveh na fronti storila Ukrajina.

Aleksandar Vučić se je od časov, ko je odkrito navijal za politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina, v zadnjih mesecih prelevil v evropocentrika, ki podpira ukrajinski boj proti ruskemu agresorju. 

Njegove izjave med nedavnim gostovanjem v studiu srbske televizije Prva pa so slišali daleč prek meja države. Vučić je namreč dejal, da bodo oborožene ukrajinske sile skušale še pred vrhunskim srečanjem držav Nata v prestolnici Litve Vilni, ki je napovedano za 11. in 12. julij, doseči preboj ruske frontne črte na ključnih bojiščih.

To sama po sebi še ne bi bila izjava, ki je ni izrekel že marsikateri obrambni analitik dogajanja, a Vučić je presenetil z napovedjo časovnice, da se bo ofenziva začela že v dnevu ali največ dveh.

Ali se je pri tem skliceval na obveščevalne podatke, ni izdal. 

Ukrajinski vojak | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glavno ukrajinsko ofenzivo pričakujem v dveh smereh - eno proti Bahmutu, drugo, precej obsežnejšo pa proti Enerhodarju in Melitopolu," je še komentiral dolgoletni srbski predsednik. "Mislim, da so pripravili več deset brigad in bodo prebili rusko obrambo," je dodal.

Njegove besede povzema portal NOELreports, ki se je v zadnjih mesecih izkazal kot eno osrednjih zbirališč vesti in posnetkov o poteku vojne. Komentarji so pod objavo na Twitterju sicer podvomili o verodostojnosti Vučićevih izjav. "Lahko samo molimo, da je to res in da ni popolnoma uničil elementa presenečenja," je zapisal eden. 

"Vučić=Ostržek ni sposoben govoriti resnice, niti po pomoti," pa se je odzval drugi, medtem ko so številni opozorili na predsednikovo preteklo prorusko usmerjenost in izjave o hitri ruski zmagi.

(Neuspešen?) napad na pomembno letališče

Na območju blizu letalskega oporišča ruske vojske v okrožju Krasnodar na jugu Rusije je danes odjeknila silovita eksplozija, poročajo ruski mediji.

Na fotografijah, objavljenih na družbenem omrežju Telegram, je v mestu Primorsko-Ahtarsk videti velik krater in steber dima, povzema STA.

Guverner regije Krasnodar Veniamin Kondratijev je sporočil, da so o incidentu že sprožili preiskavo. Poudaril je še, da eksplozija ni zahtevala žrtev ali gmotne škode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posnetki s kraja eksplozije kažejo globok krater v bližini letališča. Ruska stran trdi, da je to posledica sestreljene rakete, s katero je skušala ukrajinska stran zadeti skladišče goriva. 

Krasnodar leži ob Azovskem morju in blizu Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Tamkajšnje letališče naj bi Rusi po nekaterih trditvah uporabljali kot vzletno točko za drone, s katerimi napadajo ukrajinska mesta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Idioti 16:00 22.julij 2023.

    Saj vas razumem srbende v 25 kur, da nimate nobenega drugega razloga , da prenašate nebuloze svojega idola in tega vojnega zločinca pa vendar , Vućić je tako nepomemben , da o njemu nimate kaj drugega pisati kot svoja ludovanja ...prikaži veča svom predsedniku , jer ne možete beznjega ! VUČIČA U HAAG !

  • Idioti 15:54 22.julij 2023.

    Malo morgen . Niti na eni točki niso UA prišli do 1. frontne linije obrambe . Njihova kontraofenziva se odvija samo po sivi coni medsebojnega razdvajanja - nobenega zemlje - v širini 10 km .

  • Avatar Zoran
    StarMačk 09:45 03.julij 2023.

    Srbski predsednik Vučić prav ničesar ne naredi slučajno ali celo po pomoti!

Sorodne novice