Svet
29 ogledov

Kim Džong Un vojski ukazal bojno pripravljnenost

Severna Koreja EPA
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je vojski ukazal bojno pripravljenost, hkrati pa Seulu postavil ultimat, da v 48 urah preneha s propagando, sicer bo sledila vojaška akcija. Ultimat se izteče v soboto popoldne.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je vojski ukazal, naj bo v popolni bojni pripravljenosti, Sky News povzema poročanje severnokorejske tiskovne agencije. Južni Koreji je severnokorejski voditelj zagrozil z vojaškim posredovanjem, če bo nadaljevala propagando na meji pri kateri uporablja zvočnike.

Obmejne prebivalce evakuirajo v zaklonišča

Po 11 letih premora je Južna Koreja obnovila propagando in na obmejnem območju in znova  preko ogromnih zvočnikov predvaja propagandna sporočila nastrojena proti Severni Koreji.

Južna Koreja | Avtor: EPA EPA
Kot je po kriznem sestanku severnokorejskega vojaškega poveljstva sporočil Kim Džong Un, so na mejo z Južno Korejo poslali vojake, ki naj bi uničili "uničili orodja za psihološko vojno", poroča STA. "Sile DPRK-ja so popolnoma pripravljene na kakršnokoli vojaško operacijo ob vsakem času," pravi povelje vojski, ki bo v veljavo stopilo danes ob 17. uri po lokalnem času (ob 10.30 po srednjeevropskem času).

 

Južna Koreja | Avtor: EPA EPA
Južna Koreja je že začela evakuacijo prebivalcev, ki živijo v bližini zahodnega dela meje s Severno Korejo. Tamkajšne prebivalce nameščajo v zaklonišča, ki so jih na območju pripravili zaradi možnosti spopada med državama.

V četrtek medsebojno obstreljevanje

Po navedbah Seula je Severna Koreja v četrtek napadla zvočnike, Južna Koreja pa je v odziv na domnevni raketni napad izstrelila več deset izstrelkov. O žrtvah ne poročajo.

Gre za najhujšo zaostritev med Korejama v zadnjih petih letih.  Novembra 2010 so iz severa s topništvom obstreljevali otok Jeonpjeong, ki si ga lastiti obe državi. V obstreljevanju sta bila ubita dva južnokorejska marinca in dva civilista, medtem ko je bilo število severnokorejskih žrtev neznano. Koreji sta tehnično še vedno v vojni, saj je bilo ob koncu državljanske vojne (1950-1953)  podpisano le premirje, medtem ko pravega mirovnega sporazuma ni bilo.

Južna KOreja | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kranjskias 09:19 21.avgust 2015.

    a jim bo laibach prepeval me ofenzivo za moralno podporo........