Svet
975 ogledov

Kitajska dala košarico EU

Josep Borrell Profimedia
Kitajska je odpovedala načrtovan obisk visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, so danes sporočili iz Bruslja.

Do odpovedi obiska, ki je bil po Borrellovi okužbi s koronavirusom z aprila prestavljen na julij, prihaja teden po vrhu EU, na katerem so se voditelji uskladili glede potrebe po zmanjšanju odvisnosti od Kitajske. "Na žalost smo bili s strani kitajskih kolegov obveščeni, da načrtovani datumi obiska naslednji teden niso več mogoči in da moramo iskati alternative," je pojasnila tiskovna predstavnica EU Nabila Massrali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU želi, da Kitajska pritisne na Rusijo

Voditelji držav članic EU so o odnosih s Kitajsko razpravljali minuli teden, pri čemer so Kitajsko pozvali, naj kot stalna članica Varnostnega sveta ZN pritisne na Rusijo, da bi ta ustavila agresijo na Ukrajino.

V sklepih so sicer poudarili tudi, da si bo EU prizadevala za enake konkurenčne pogoje, da bodo trgovinski in gospodarski odnosi uravnoteženi in koristni za obe strani. Zavzeli so se za zmanjšanje tveganj, vendar pa EU ne namerava prekiniti odnosov s Kitajsko. Poleg tega so poudarili pomen nadaljnjega sodelovanja pri soočanju z globalnimi izzivi.

Borellove izjave odmevale v Pekingu

Borrell je sicer letos že večkrat podal izjave, ki v Pekingu nedvomno niso bile preslišane. Konec aprila je denimo v prispevku za francoski časnik Journal du Dimanche evropske mornarice pozval, naj patruljirajo v Tajvanski ožini, ki ločuje Kitajsko od samoupravnega otoka. Tajvan "se nas tiče gospodarsko, trgovsko in tehnološko", je svoj poziv pojasnil Španec.

Med tridnevnim obiskom v Pekingu bi se Borrell po pričakovanjih s kitajskimi predstavniki pogovarjal o Tajvanu in vojni v Ukrajini, imel pa je predvideni srečanji s kitajskim zunanjim in obrambnim ministrom.

Njegov obisk bi bil zadnji v vrsti obiskov visokih predstavnikov EU na Kitajskem, potem ko se je država po lanski odpravi strogih ukrepov zaradi pandemije covida-19 znova odprla.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar pantani
    pantani 06:49 05.julij 2023.

    Evropa tik tak...,na žalost!!!

  • Primorec 06:47 05.julij 2023.

    EU in Borell so usekali mimo po celi črti. O Ukrajini se ni kaj pogovarjati, je vse jasno kot beli dan. EU naj patrulja v ozini med Tajvanom in Kitajsko? Kdo zastopa interese EU? Mislim, da Kitajska, saj noče da ...prikaži več si naredimo sami se več škode. EU naj gleda ekonomski interes Evrope, Ukrajina ni v sferi interesov za enkrat. Po Bidnu bo Trump in spet ga bomo nasrkali. Borell in Urška von der Bruselj, pojdite domov, preveč škode ste naredili EU.

  • Jernej65 23:58 04.julij 2023.

    Kitajska ne bo poskušala ustaviti agresije morilskega Putlerja na Ukrajino. Od te vojne ima preveč koristi. Morilski Putler klečeplazi in se slini pred njimi, pleše kot oni hočejo. Kaj si lahko Kitajci želijo še več, morilski Putler jim je padel ...prikaži več v naročje, kot pohlevna miška.