Svet
1042 ogledov

Kitajski veleposlanik razburil s svojo izjavo

Lu Shaye Epa
Kitajski veleposlanik v Franciji je s preizpraševanjem suverenosti nekdanjih sovjetskih republik v televizijskem gostovanju razburil baltske države.

V odzivu na izjavo, ki jo je izkušeni diplomat Lu Shaye podal med odgovarjanjem na vprašanje o statusu Krima, je Latvija v soboto na pogovor poklicala kitajskega začasnega odpravnika poslov v Rigi.

Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs je na Twitterju izražena stališča veleposlanika označil za povsem nesprejemljiva. Kot je pojasnil, so odločitev o tem, da na pogovor pokličejo predstavnika Pekinga, sprejeli v koordinaciji z Litvo in Estonijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rinkevičs je zapisal, da od kitajske strani pričakuje pojasnilo in umik veleposlanikovih besed.

Veleposlanik: "Odvisno, kako gledamo na to zadevo"

58-letni diplomat je med gostovanjem na francoski televiziji LCI na vprašanje, ali polotok Krim pripada Ukrajini, dejal, da je odvisno od tega, kako gledamo na to zadevo in pri tem izpostavil, da je Krim v preteklosti že bil ruski.

Ko ga je voditelj opozoril, da je po mednarodnem pravu Krim ukrajinsko ozemlje pod rusko okupacijo, je Lu dejal, da po mednarodnem pravu nekdanje sovjetske republike nimajo urejenega statusa, saj da nikoli ni bil sprejet mednarodni dogovor, ki bi opredelil njihov status suverenih držav.

Ne zaupajo Kitajski

Na njegove izjave sta se ostro odzvala tudi zunanja ministra Estonije in Litve, pri čemer je slednji te predstavil kot primer, zakaj baltske države ne zaupajo Kitajski glede mirovnih načrtov Pekinga za Ukrajino.

Kritikam na račun Luja se je pridružil tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica francoskega zunanjega ministrstva je ob tem poudarila, da mora Kitajska zdaj pojasniti, ali so stališča njenega veleposlanika tudi uradna stališča Pekinga.

Ni prvič, da je zbudil pozornost

Za Luja to sicer ni prvi takšen incident. Nazadnje je nase privlekel pozornost s kritikami na račun francoskih poslancev, ki so razmišljali o potovanju na Tajvan. Zaradi takratnih opazk ga je zunanje ministrstvo v Parizu poklicalo na pogovor, ki pa se mu je sprva izognil, sklicujoč se na zaseden urnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pretnar27 19:35 23.april 2023.

    Po mednarodnem pravu je tudi Kosovo del Srbije, ampak ko zahod uveljavlja svoja pravila, potem se delajo nevedne, pri Rusiji in Kitajski pa želijo, da spoštujejo pravila, ki jih sami kršijo ..