Svet
12517 ogledov

Kornati: Morje se je v pol minute dvignilo za meter in pol

Hiter dvig morja na Kornatih slika zaslona
Turisti na Kornatih bili priča nenavadnemu pojavu.

Zaskrbljeni turist je snemal čoln, privezan na pomol, ko se je gladina morja v manj kot pol minute dvignila za skoraj meter in pol, nato pa se prav tako hitro umaknila nazaj na običajno raven.

V komentarjih so se vrstili bolj in manj šaljivi odgovori, kot sta »Žak Houdek, je prišel na morje, v resnici pa gre za redek, ki mu pravijo 'hitra plima' ali pogovorno - šiga .

Oceanograf z Inštituta Ruđer Bošković dr. Ivica Vilibić je za Jutarnji list pojasnil, da ta pojav v stroki imenujejo tudi meteorološki cunami, zgodi pa se ob nenadni spremembi tlaka na majhnem območju v ozračju. Gre prosto nihanje, ki se pojavlja v kanalih in zalivih. Izrazitejši so v zalivih, predvsem lijakastih, je dodal.

Najbolj znan meteorološki cunami na Hrvaškem je bil zabeležen 21. junija 1978 v Veli Luki, ko je razpon nihanja morske gladine dosegel kar šest metrov. Pojav je bil tisti dan viden ob hrvaški obali, nekaj ur pozneje pa tudi na italijanski strani.

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana 😮😮😮😮 Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia🇭🇷 ♬ Originalton - ratniksvetla182

Komentarjev 2
  • MilanizMB 08:49 04.avgust 2023.

    To je posebej fascinantni pojav v Normandiji, Francija, kjer sem imel pri Mt. Saint Michele opazovati ta pojav visoke plime.

  • h4ck3r 10:36 28.julij 2023.

    Čakamo prve HAARP-ovce na analizo dogodka? Kdo stoji za tem in s katere roba zemlje prihaja signal :D