Svet
2774 ogledov

Kriminalist ukradel drogo in jo preprodajal

Hrvaška policija Facebook Fotografija je simbolična.
Skupaj z dvema pomočnikoma so vlomili v garažo preprodajalcev in jim ukradli drogo, nato pa jo preprodali.

Hrvaška policija je objavila podrobnosti primera, v katerem je kriminalist izdajal zaupne podatke policije, da bi obogatel. Dva sostorilca je obvestil, kje preprodajalci skrivajo droge, nato pa so vlomili v skladišča drog in ukradli 49 kilogramov mamil. 

"Obstaja utemeljen sum, da je prvoosumljeni (letnik 1996) kot policist kriminalistične policije sostorilcema posredoval operativne podatke o morebitnih lokacijah, kjer preprodajalci hranijo mamila, nato pa sta sostorilca vlomila v prostor in ukradla 49 kilogramov mamil, ki so jih nato vsi trije prodali na nezakonitem trgu," piše v poročilu. Sumijo tudi, da so vsi trije osumljenci, potem ko je prvoosumljeni pridobil podatke o garaži, kjer so shranjena mamila, prišli v garažo in jo začeli pregledovati, kar pa jim ni uspelo, nakar so bili prijeti. V garaži je bilo skupaj 10,8 kilograma konoplje.

Po končani kriminalistični preiskavi so policisti so zoper njih podali kazensko ovadbo zaradi navedenih kaznivih dejanj. "Prav tako je bil osumljeni 27-letni policist s sklepom pristojnega vodje odstranjen iz službe, zoper njega pa bo v zakonskem roku vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka," pišejo na policiji.

USKOK: Gre za zlorabo položaja

Primer je obravnaval tudi hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK). Kot so pojasnili, se je vse dogajalo v roku enega leta, od novembra lani do začetka decembra letos. Kriminalist je uporabil podatke policije o tem, kje različni preprodajalci mamil hranijo mamila. Kot je razbrati iz sporočila za javnost, torej ni šlo za mamila, ki jih hrani policija, temveč za mamila, ki so v nezakoniti posesti.

"USKOK je na podlagi kazenske prijave izdal sklep o uvedbi preiskave zoper tri hrvaške državljane (letniki 1996, 1996, 1993) zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in oblasti, pomoči pri zlorabi položaja in pooblastil, pomoči pri poskusu zlorabe položaja in oblasti, razkrivanje uradne tajnosti ter neupravičene proizvodnje in prometa z mamili."

Kriminalist je skupaj z dvema pomočnikoma na podlagi pridobljenih podatkov pripravljal vlome v objekte preprodajalcev z namenom, da bi ukradli in preprodali droge v vrednosti več kot 100.000 evrov. 

Ukradli so hašiš in marihuano. Ob zadnjem poskusu kraje marihuane so jih zalotili policisti in jih aretirali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 13:16 05.december 2023.

    Na Hrvaškem je upletenost policije v kriminal stalnica..