Svet
16 ogledov

Lukašenko odstavil premiera

Aleksander Lukašenko Reuters
Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes odstavil premiera Mihaila Mjasnikoviča, ki je vlado v Minsku vodil štiri leta.

Za njegovega naslednika je že imenoval dosedanjega vodjo svojega kabineta Andreja Kobjakova. Za menjavo na čelu vlade naj bi se Lukašenko odločil zaradi gospodarskih težav.

Da je ozadje gospodarsko, dokazuje tudi to, da je Lukašenko poleg premiera zamenjal še guvernerja centralne banke in več visokih članov vlade, med drugim ministra za gospodarstvo in industrijo.

Belorusija se spopada z bolečimi posledicami gospodarske krize v veliki sosedi in zaveznici Rusiji. Čeprav beloruski rubelj uradno ni vezan na ruskega, pa je Belorusija močno odvisna od svoje nekdanje "gospodarice" Moskve ter hitro in močno na lastni koži občuti njene ekonomske težave. Kar kakih 40 odstotkov beloruskega izvoza gre v Rusijo.

Strmoglavljenje ruskega rublja je tako nedavno sprožilo pravo paniko tudi v Belorusiji, kjer so ljudje množično hiteli zamenjevati svoje prihranke v dolarje. Zaradi pritiska je beloruska centralna banka uvedla začasni davek 30 odstotkov na vse nakupe tujih valut ter obresti na likvidnostna posojila zvišala na 50 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.