Svet
3222 ogledov

Med srečneže razdelil 2,38 milijarde evrov

Španska loterija El Gordo
1/13
Epa
Izžrebani so bili dobitki na najbolj bogati loteriji na svetu, ki ima nagradni sklad težak kar 2,38 milijarde evrov.

Lov na srečno kombinacijo organizira španska loterija v slovitem Kraljevem teatru v Madridu. Skupaj je bilo v nagradnem skladu kar 2,38 milijarde evrov, zato ga Španci imenujejo El Gordo, kar pomeni "Debeli". 

Zmagovalna številka 26590 je bila izžrebana v le nekaj minutah, dobitek v znesku štirih milijonov evrov pa bodo izplačali 170-krat, saj so prodali toliko srečk s srečnimi številkami, poroča STA.

Letošnje žrebanje v operni hiši Tetro Real v Madridu so predvajali v živo pred milijoni gledalcev, ki so upali, da nekaj dni pred božičnim večerom osvojijo nekaj dodatnega denarja. Celoten dogodek sicer traja skoraj štiri ure, saj podelijo tudi 1800 manjših nagrad. Medtem ko so lani glavno nagrado žrebali več ur, pa je bila letos znana že po nekaj minutah.

Organizatorji so natisnili sto tisoč loterijskih listkov, a le tiste, ki so se prodajale za polno ceno 200 evrov, so spadale v sklad za glavni loterijski dobitek - 4 milijone evrov. 

Španska loterija El Gordo | Avtor: Profimedia Profimedia

Je pa bilo mogoče v skladu s pravili polno srečko razdeliti na manjše dele. Najmanjši del je desetina, torej srečka za 20 evrov, ki omogoča imetniku nagrado v vrednosti do 400 tisoč evrov. Poleg tega je bilo v nagradnem skladu še skoraj dva tisoč drugih manjših nagrad, poroča BBC. 

Španska loterija El Gordo | Avtor: Epa Epa

Lov na Debelega je v Španiji tradicija, ki državo enkrat na leto spravi v loterijsko mrzlico. Tako se skupaj združujejo prijatelji in družine ter si med seboj razdelijo vrednost ene polne srečke ter nato z nestrpnostjo čakajo na ples kroglic. 

Tega lahko spremljajo v neposrednem štiriurnem prenosu pred televizorji, redki srečneži, običajno oblečeni v ekstravagantne kostume, pa v omenjenem gledališču. Posebnost žreba je tudi otroški zbor, ki vedno zapoje dobitno kombinacijo.

Španska loterija El Gordo | Avtor: Epa Epa

Španska božična loterija ima tradicijo, ki traja že več kot 200 let, prvič pa je bila prenašana po televiziji že leta 1957.

Najvišja nagrada, ki jo lahko dobi posameznik, je štiri milijone evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.