Svet
217 ogledov

Mumificiranje taksista v živo na TV

Mumija Shutterstock
Britanski taksist Alan Billis je imel pljučnega raka v zadnjem stadiju in nekaj dni pred smrtjo se je javil na oglas v časopisu, kjer so iskali prostovoljca za mumificiranje po smrti. Družina ga je pri tem podpirala.

Billis je bil sicer velik ljubitelj dokumentarcev, zato se je odločil, da bo svoje telo podaril znanosti oziroma televizijski hiši Channel 4. "Bral sem časopis in našel oglas: 'Iščemo prostovoljca v zadnjem stadiju bolezni, ki bi bil pripravljen telo pokloniti za mumificiranje'," pravi Billis v dokumentarnem filmu, ki bo prikazan 24. oktobra. Njegovo telo so tako mumificirali po istem postopku, kot so faraone pred 3000 leti.

Družina je podprla njegovo odločitev. Svoje mumificirano telo je Billis poimenoval po faraonu Tutan-Alanu. Nekdanji taksist je sicer umrl januarja v 62. letu starosti. Postopek mumifikacije je opravil doktor Peter Vanzis. Iz Billisovega telesa so odstranili vse organe, razen srca in možganov. En mesec je bil potopljen v vodi iz posebne soli, sušili pa so ga v posebni dvorani centra za sodno medicino v Sheffieldu. Na koncu so ga povili s povoji.

Postopek je načrtoval Stephen Buckley, ki je tako preučeval postopke mumificiranja 18. dinastije faraonov, ki veljajo za najbolj ohranjene mumije, piše Daily Mail. Najboljši primer takšne mumije je Tutankamon, ki je pri 18 letih umrl pred več kot 3000 leti. Buckley je doslej mumificiral le prašičje noge, saj je prašičja koža podobna človeški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.