Svet
35151 ogledov

Na priljubljeni hrvaški plaži velik preplah, širi se nevaren virus

Plaža Brisače na plaži Profimedia
Na plaži Borik v Zadru velike težave povzroča skrivnostni virus, številni turisti in domačini imajo težave.

Kopalci bruhajo, imajo povišano temperaturo in drisko, so ugotovitve posledic okužbe z rotavirusom, ki se je pojavil v/ali ob vodi ene od zadrskih plaž. Analiza vode, ki so jo naredili pristojni organi po pritožbah številnih kopalcev, sicer za zdaj še ni pokazala, da bi bili v morju dejansko prisotni rotavirusi, poročajo hrvaški mediji. Zakaj potem zbolevajo turisti in domačini, se sprašujejo številni.  

Lokalne oblasti trdijo, da za rotaviruse v/ali ob vodi ne bi smele biti krive fekalne odplake, saj da se kanalizacija na tem območju mesta ne izteka v morje. "Ves ta hotelski kompleks na tem območju je priključen na sistem kanalizacije, ki gre vzhodno, proti središču mesta," je za Slobodno Dalmacijo zatrdil direktor komunalnega podjetja Odvodnja d.o.o. Grgo Peronja. Vodja službe za ekologijo zdravja in zaščito okolja na Zavodu za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar je potrdil, da so prejeli več pritožb glede težkih simptomov kopalcev, a da so vse analize kakovosti vode, ki so bile opravljene v preteklih dveh tednih, pokazale, da je kopalna voda neoporečna.

No, takšnega mnenja zagotovo niso tisti kopalci, ki so dobili težke simptome driske, bruhanja in povišane temperature. Številni turisti so v preteklih dveh tednih tarnali nad težavami in celo dejali, da so zaradi virusa imeli povsem pokvarjen dopust, nekateri pa so domov odšli bolni.

Pri enemu od kopalcev, od katerih je bil vzorec poslan na analizo, so našli prisotnost rotavirusa, je sicer potrdil Pucar. Vodja epidemiološke službe Alan Medić pa je dejal, da je glavna težava pri natančnem določanju izbruha mesta virusa ta, da starši otrok, ki imajo simptome, ne pripeljejo na analizo, saj da ti običajno izginejo po dnevu ali dveh. Kot eno od možnosti navaja tudi to, da bi se lahko rotavirus zadrževal v pesku in ne v vodi. "Rotavirus v okolju ostane tudi do nekaj dni, možno je, da je v tem primeru kopalcev virus ostal na peščeni plaži, a če oboleli ne pridejo oddat vzorca, zelo težko ugotovimo razvoj bolezni, torej vzročno-posledične zveze," je še dodal Medić. Obenem je pojasnil, da v literaturi razvoj tega virusa v morju ni, pač pa le v bazenskih vodah.

Pucar z Zavoda za javno zdravstvo Zadar je sicer za hrvaške medije dejal, da so opravili tudi analizo kakovosti hotelskega bazena, a da očitno skrivnostnega virusa tudi tam niso našli. Na drugi strani Medić kot enega od potencialnih mest, na katerem se zadržuje rotavirus, opisuje majhno peščeno plažo Borik, na kateri se zadržuje veliko število otrok. "Rotavirus lahko ostane na mivki, ki je ni odneslo v morje, prenaša se lahko tudi preko igrač in po zraku," je še opozoril epidemiolog Medić. Kot nasvet vsem staršem svetuje, da otroka s slabšim imunskim sistemom ne vodijo na preveč obljudene plaže.

Medić v isti sapi še opozarja, da "če vidite, da je v vodi veliko število ljudi in da morje ni čisto, temveč je motno, se ne kopajte, pač pa poiščite drugo lokacijo". Zaključuje, da ima Hrvaška zares dobro vodo, a da število turistov narašča iz leta v leto in da je zato nemogoče, da bi bila voda na vseh lokacijah izvrstna. 

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:59 16.julij 2023.

    Ne rabiš biti genij da sešteješ število ljudi, ki onesnažujejo okolje s svojo standardno porabo smeti. Vse je speljano v morje od vseh apartmajev in hotelov po otokih v Jadran...rib je zelo malo, življenje v morju umira, dejstvo je, da ...prikaži več burja meša morje z fekalijami in smetmi hitreje kot se morje lahko naravno regenerira.Človeški pohlep je prekoračil naravne zakone in zdravstvene težave občutljivega človeškega telesa v ozračju 30°-40°C bodo vse večje.

  • bobubob 16:48 13.julij 2023.

    Kakšen preplah neki - domačinom je popolnoma jasno, kakšno je zadarsko morje. V njem ne bi želel oprati niti vil za prekladanje gnoja. Kar pa zadeva virus - z njim in z vsemi gnidami, ki so služili na ta račun, ...prikaži več bodo Hrvati očitno opravili sto let pred nami, saj je pri nas to še vedno tabu tema, tako za sodelujoče leve kot za neposredne izvajalce oz. t.i. desne. https://www.youtube.com/watch?v=L8gOKKec_M0

  • Kmodri 19:29 12.julij 2023.

    Rotavirus je pogosto prisoten v fekalijah! Zgleda, da Hrčki nimajo najbolj čistega morja!