Svet
44 ogledov

Napadelec v Münchnu napad skrbno načrtoval leto dni

Strelski napad v Münchnu EPA
Dosedanja preiskava je pokazala, da Münchenski napadalec David Ali Sonboly svojih žrtev ni namerno izbral. Napad je načrtoval leto dni, preiskava pa je pokazala tudi na psihično obolenje storilca, je v nedeljo povedal državni nemški tožilec Thomas Steinkraus-Koch.

Strelca ni motivirala politična ideologija, svoje žrtve pa je izbiral naključno, je dejal Thomas Steinkraus-Koch. Preiskava je potrdila, da je bil mladenič obravnavan zaradi psihiatričnega obolenja. Lani je dva meseca preživel v zaprti psihiatrični ustanovi, obravnavali so ga zaradi "socialnih fobij" in tesnobnosti oziroma depresije.

V njegovem stanovanju so našli tudi zdravila, vendar ni jasno, ali jih je tudi jemal. To naj bi pokazale toksikološke preiskave, ki pa bodo trajale več tednov.

Steinkraus-Koch je povedal tudi, da je Sonboly redno igral strelske video igre, kot je Protinapad (Counter-Strike). Orožje naj bi pridobil s Slovaške, in sicer nezakonito prek t. i. temnega spleta. Orožje je bilo najprej predelano v gledališki pripomoček, nato pa znova adaptirano v nevarno orožje.

Dolgotrajne priprave na napad

Na streljanje se je storilec pripravljal leto dni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal prvi mož bavarske policije Robert Heimberger. V tem času je obiskal prizorišče strelskega pohoda na šoli v nemškem Winnendenu in posnel več fotografij. Za svoje dejanje je pripravil tudi poseben pisni "manifest", podobno kot norveški terorist Anders Behring Breivik.

Strelski pohod je Sonboly namreč izvedel prav na peto obletnico napada Breivika, ki je ubil 77 ljudi.

Sicer pa so preiskovalci razkrili še, da je bil leta 2012 napadalec tarča nadlegovanja sošolcev. Ali je imelo to kakršno koli zvezo z napadom, še ni jasno.

Z lažnim računom na spletnem družbenem omrežju Facebook je Sonboly napovedal da bo v restavraciji hitre prehrane McDonald's plačal hrano za vse. "To je bil poskus tja pritegniti ljudi," je povedal Heimberger. Vendar pa po doslej zbranih podatkih med žrtvami ni ljudi, s katerimi je bil storilec v stiku prek tega omrežja.

Na svojem pohodu je Sonboly izstrelil najmanj 57 strelov. Sodil si je s strelom v glavo, policijskih krogel v njegovem telesu niso našli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • allstarr111 10:36 26.julij 2016.

    http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/gomila-lazi-o-teroristickim-napadima-u-europi-1751

  • mb 10:12 25.julij 2016.

    in sedaj je Brevik kriv za to, da se je enemu neprilagojencu odfookaloPa najbolje da zakone o orožju še poostrijo. ( čeprav noben zakon ne prepreči, da si kaj nabaviš preko Dakrnet-a - ampak zahojenci tega ne kapirajo )<br ...prikaži več />Sigurno je bil nadebudni študent šeriataallahu akbar

  • Žurnalček 18:17 24.julij 2016.

    Na koncu ne bo druge , kot da pod interventno izdajo dovoljenja za nošenje orožja vsakemu 5-temu moškemu ateistu ali katoliku ! Samo na takšen način se bo dalo preprečiti takšne napade musličev na neoborožene ljudi !