Svet
1525 ogledov

Neurje zahtevalo več življenj

neurje Ciaran Profimedia
Neurje Ciaran, ki se je razbesnelo na zahodu Evrope ter s seboj prineslo obilno deževje, poplave in vetrove s sunki okoli 200 kilometrov na uro, je terjalo več smrtnih žrtev.

Neurje Ciaran je ohromilo promet in povzročilo izpad elektrike za več kot milijon gospodinjstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj je terjalo sedem smrtnih žrtev.

Prvo smrtno žrtev neurja so zabeležili v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. V Franciji je v mestu Le Havre moški umrl po padcu z balkona. Padec drevesa pa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida ter eno osebo v Nemčiji. Dve osebi v belgijskem mestu Gent pa sta umrli zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrl je petletni otrok, ki se je igral na prostem in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen soprog in hčerka sta bila huje poškodovana.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev. Samo v Franciji so gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severozahodni obali pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 207 kilometrov na uro. "Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde," je sporočil francoski meteorološki urad.

neurje Ciaran | Avtor: Epa Epa

V Belgiji in na Nizozemskem je zaradi neurja otežen letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj. Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov na amsterdamskem mednarodnem letališču Schiphol, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. Učinke neurja so čutili vse do Španije in na Portugalskem. V Španiji so oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Na prihod neurja se pripravljajo tudi v Italiji, kjer naj bi najprej doseglo sever države, nato pa osrednja območja ob Tirenskem morju. V Benečiji (Veneto) in Furlaniji Julijski krajini zaradi dežja in močnega vetra velja rdeče vremensko opozorilo, v devetih drugih deželah pa oranžno. Pričakujejo veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro in močne nevihte. Zato bodo šole v regiji zaprte, najprej v najbolj izpostavljenih deželah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 17:41 02.november 2023.

    OSTANITE DOMA...nekoč sem že slišala ta znani izrek...