Svet
73 ogledov

Niti ene kazenske ovadbe

1/15
Žurnal24 main
Splitska parada ponosa. Poškodovanih 40 ljudi, pridržanih 137, vložena pa niti ena kazenska ovadba. Kazensko bodo odgovarjali le trije mladeniči, ki so uživali marihuano.

Rezultat prve splitske parade ponosa je bil 137 pridržanih, a po poročanju hrvaških medijev niti eden izmed njih ne bo kazensko odgovarjal. Ironično je, da je bila kazenska prijava podana le zoper tri mladoletne osebe, ki so na splitski Rivi kadili marihuano. Policija je sicer danes napovedala, da bo po pregledu posnetkov dogajanja privedla še več ljudi, 161 ljudi pa je prijavila zaradi prekrškov.

Fotografije parade si oglejte TUKAJ.

"Minister naj odstopi"
Organizatorji pohoda so prepričani, da policija ni bila zmožna zagotoviti varnosti, kar ta odločno zavrača in trdi, da so dobro opravili svoje delo. Njihov argument je, da so morali biti zelo previdni, saj so bili med protestniki proti paradi tudi ženske, otroci, starejši in tuji državljani. Organizatorji s pojasnili policije niso zadovoljni in so napovedali sprožitev postopkov proti izgrednikom in državnim organom ter zahtevajo odstop notranjega ministra Tomislava Karamarka.

Včeraj smo poročali, da so udeležence parade na splitski Rivi zasule petarde, kamenje, navijaške bakle ter celo molotovke. Parado je bila kmalu zatem prekinjena, aktiviste pa so iz Rive "rešili" policisti. Organizatorji poudarjajo, da je bilo nasilnežem metanje nevarnih predmetov dovoljeno. Napovedali so tudi, da bodo o dogajanju obvestili mednarodne ustanove in organizacije za zaščito človekovih pravic.

Ob paradi je korakalo 500 policistov

Policija ocenjuje, da se je v soboto na nabrežju Riva zbralo okoli 200 udeležencev parade, tudi iz Beograda in Ljubljane, ki jo je gledalo okoli 10 tisoč ljudi, od tega osem tisoč nasprotnikov parade. Parado je spremljalo 500 policistov, ki pa niso mogli preprečiti izbruha nasilja. Med šestimi ranjenimi sta tudi dva policista. Tri novinarje, ki so spremljali parado, so zadeli kamni, ki so prileteli iz publike.

Sramota za Hrvaško
Hrvaški komentatorji so si enotni, da so ekstremisti, ki so verbalno in fizično napadli udeležence parade, poskrbeli za novo hrvaško sramoto. O dogajanju so se razpisali tudi nekateri tuji mediji. France Press tako omenja, da je "hrvaška družba predvsem konservativna, z močno Rimskokatoliško cerkvijo, ki javno zagovarja stališče, da je homoseksualnost bolezen in perverzija". O krvavi soboti v Splitu so poročali tudi drugi svetovni mediji. Reuters je Split označil za "konservativni center Hrvaške".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.