Svet
25921 ogledov

Nori posnetki: Orkan je ocean ob obali Floride dobesedno posesal

Orkan Irma
1/5
Epa
Kjer je bila morska voda le še kopno, jahte in jadrnice namesto v morju na morskem dnu.

"Nikar ne zapuščajte domov," se glasi opozorilo prebivalcem Floride, ki te ameriške zvezne države niso zapustili in so se odločili, da bodo svoje domove varovali.

S Floride že poročajo o smrtnih žrtvah, med drugim sta v prometni nesreči umrla dva policista.

Orkan Irma V živo Svet Oko orkana Irma treščilo ob Florido: "Grozno bo!"

Ulice Miamija so poplavljene, nenavaden fenomen so zabeležili v Key Largu: Orkan je ob obali dobesedno posesal ocean.

Na družbenih omrežjih je zakrožila tudi fotografija z zanimivo primerjavo. Tako veliko območje bi orkan Irma prizadel, če bi se razdivjal nad Evropo.

Size of Hurricane Irma vs Europe from MapPorn

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Po dosedanjih podatkih je orkan Irma na svoji poti preko karibskega otočja zahteval najmanj 25 smrtnih žrtev in povzročil veliko gmotno škodo. Zaenkrat še ni poročil s kubanskega območja, razen da je izjemen veter ruval drevesa in odnašal strehe.

Orkan Irma | Avtor: Epa Epa

Po poti Irme sicer sledi še en močan orkan, Jose, ki pa je zaenkrat prizanesel francoskim Karibom, ki jih je Irma opustošila. Meteorologi so se bali, da bo tri dni po Irmi otoka Saint Martin in otok Saint Barts prizadel tudi Jose, a je središče orkana otočje prešlo dobrih 130 kilometrov severno.

Vseeno tamkajšnji meteorologi opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer trenutno orkan četrte kategorije. Meteorologi tudi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.