Svet
8555 ogledov

Novo glede Hrvaške: Bomo morali po vrnitvi v karanteno?

Hrvaška plaža
Za zdaj velja, da je potrebno po vrnitvi s tujine za sedem dni v karanteno.

"Zaenkrat o tem ne razmišljamo," je na vprašanje novinarke, ali po sprostitvi potovanj na Hrvaško za lastnike nepremičnin na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razmišljajo o umiku obvezne sedemdnevne karantene, povedala strokovnjakinja z NIJZ Polonca Truden Dobrin. "Vsak dan natančno spremljamo podatke o okuženih, natančno jih spremlja tudi strokovna skupina na ministrstvu za zdravje. Ob sproščanju ukrepov pričakujemo, da bo prišlo spet do porasta okužb in bo treba temu primerno ravnati."

Navedla je več primerov, kjer razmišljajo o ponovni zaostritvi ukrepov, kot je to v nekaterih zveznih nemških državah.  "V posameznih milanskih mestnih četrtih razmišljajo, da bi z vojsko in policijo omejili dostop," je navedla Truden Dobrinova. "V Seulu v Južni Koreji je prišlo do primera, ko je bila oseba pozitivna na covid-19 v nočnem klubu, zaradi česar sedaj preučujejo 1500 oseb."

Hrvaška plaža Pred sezono Svet Na tem hrvaškem otoku novo žarišče

Poudarila je, da je sproščanje ukrepov pogojno. "Od vseh nas se pričakuje odgovorno obnašanje, ni pričakovati splošnega sproščanja ukrepov," je poudarila Truden Dorbinova. "Rezultate ukrepov je treba presojati in se odločati. Ljudje morajo presojati, kako se bodo odločili, ali potujejo na Hrvaško ali ne, ob zapovedi karantene. Tega sproščanja ne moremo pričakovati."

Do 72 ur na Hrvaško brez karantene?

Vladni govorec Jelko Kacin je bil glede sproščanja ukrepa karantene po prihodu iz Hrvaške bolj optimističen. "Odločitev, ki jo je hrvaška vlada sprejela 9. maja, ko je sprostila možnost potovanj na Hrvaško, je načelna," je poudaril Kacin. "Je zelo pomembna in predstavlja politično sporočilo, da želi naša soseda našim državljanom v čim večjem številu omogočiti, da bi prišli na Hrvaško. Da bi to postalo operativno, poteka cela vrsta dogovarjanj, predvsem med slovenskim in hrvaškim NIJZ ter policijama obeh držav."

Stavka na mejnem prehodu Gruškovje | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Piran Slovenija Počivalšek: Slovenija ne bo reševala hrvaškega turizma

Po navedbah Kacina je zelo pomemben dogovor med obema policijama. "Ta dogovor mora dati jasen dogovor, saj na plovilo ne gre le lastnik, ampak tudi njegovi družinski člani," je poudaril Kacin. "Enako je v primeru nepremičnin in prikolic - to je logičen odgovor, a vse to mora biti potrjeno v protokolu med obema policija, da ne bi prišlo do različnih tolmačenj."

Ljudje se na ministrstvo za zunanje zadeve v zvezi s potovanji na Hrvaško pogosto obračajo, pri tem je po besedah Kacina najpogostejše vprašanje glede karantene ob vrnitvi. Povedal je, da se ob tem razmišlja o predlogu, da bi za krajše bivanje od 72 ur, ob doslednem spoštovanju vseh preventivnih ukrepov, ki so enaki tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, karantena morda ne bi bila potrebna. A za zdaj še vedno velja, da je karantena po prihodu v Slovenijo obvezna.

Plaža na Hvaru Slovenija Pozor, če nameravate letos dopustovati pri nas ali na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Pikolo 13:22 11.maj 2020.

    Toliko časa boste predrkavali, da bomo vsi doma osdtali, turizem pa naj gre v maloro