Svet
9 ogledov

OMAP 5 – raketa v žepu

Prve naprave z OMAP 5 bodo na voljo čez leto in pol. (Foto: Texas Insturments) Žurnal24 main
Texas Instruments je predstavil naslednjo generacijo procesorja za mobilne naprave, ki naj bi zaradi zmogljivosti lahko v marsičem nadomestil celo obstoječe osebne računalnike.

Novi procesor OMAP 5 je narejen v vsega 28 nanometrski tehnologiji vezja, namenjen pa bo v prvi vrsti pametnim telefonom in tablicam.

OMAP 5 naj bi v primerjavi z aktualno generacijo OMAP 4 omogočal kar trikrat boljše zmogljivosti procesiranja in petkratni napredek pri prikazu 3D grafike, medtem pa bo uporabljal kar za 60 odstotkov manj energije. OMAP5 sestavljata dve jedri ARM Cortex-A15, od katerih se vsaka vrti pri taktu do 2 GHz.

Podpredsednik Texas instrumentsa Remi El Ouzzane je ob predstavitvi povedal, da bodo naprave z njihovim vgrajenim procesorjem omogočale procese, ki jih danes opravljamo na stacionarnih računalnikih. "Predstavljajte si, da s prenosno napravo sodelujete na videokonferenci, ki poteka v stereoskopskem načinu 3D, in da na sestanku projecirate dokument z naprave in ga hkrati urejate kar prek zaslona. Predstavljajte si, da greste nato domov, priključite napravo na domači operacijski sistem in prek vaše HDTV odigrate svojo najljubšo videoigro, pri čemer za povezavo s televizijo služi wi-fi omrežje."

OMAP 5 platforma naj bi bila nared v drugi polovici letošnjega leta, prve naprave z njo pa bodo na trgu  leto dni kasneje.

PREDSTAVITVENI VIDEO (v angleščini):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.