Svet
10 ogledov

Po 20 letih zapora znova na prostost

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Mjanmarski zunanji minister je potrdil, da bi opozicijsko voditeljico Aung San Su Či po parlamentarnih volitvah na začetku novembra lahko izpustili na prostost.

Aung San Su Či je v hišnem zaporu že 20 let, kazen pa se ji izteče 13. novembra. Aungova je leta 1990 zmagala na volitvah, a ji vojaška hunta ni dovolila prevzeti oblasti. Namesto tega so jo poslali v hišni zapor. Stranka, s katero je slavila na takratnih volitvah, je bila letos razpuščena.

Mjanmarski zunanji minister Njan Vin je zdaj potrdil, da bi opozicijsko voditeljico po novembrskih volitvah lahko izpustili na prostost. Kdaj natančno naj bi se to zgodilo, ni želel povedati.

Parlamentarne volitve v Mjanmaru, sicer prve po letu 1990, bodo potekale 7. novembra. Zahodne države in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun so mjanmarsko hunto večkrat pozvali, naj izpustijo Nobelovo nagrajenko za mir in druge politične zapornike, sicer volitve ne bodo kredibilne. Aung San Su Či je mjanmarska vojaška hunta že prepovedala sodelovanje na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.