Svet
414 ogledov

Po potresu razglasili nevarnost cunamija

Seizmograf Profimedia Seizmograf
Do potresa je prišlo nekaj minut pred deveto po našem času.

Za nekatere dele ameriške zvezne države Aljaska so danes razglasili opozorilo pred cunamijem, potem ko je v morju pred obalo Aljaske ob 8.48 po srednjeevropskem času nastal potres z magnitudo 7,4, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ameriški geološki inštitut (USGS).

Žarišče potresa je bilo po navedbah USGS 21 kilometrov od obale Aljaske na globini devet kilometrov. Poročil o morebitni škodi za zdaj ni.

Nacionalni center za opozarjanje pred cunamiji je opozorilo izdal za južni del Aljaske in Aljaški polotok. Za druge dele ameriške in kanadske obale v Severni Ameriki stopnjo nevarnosti cunamija še ugotavljajo.

Aljaska je del potresno aktivnega tihomorskega ognjenega obroča. Marca 1964 jo je stresel potres z magnitudo 9,2. To je bil najmočnejši potres, ki so ga kadarkoli zabeležili v Severni Ameriki. Razdejal je mesto Anchorage in povzročil cunami v Aljaškem zalivu, na zahodni obali ZDA in Havajih. Umrlo je 250 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.