Svet
13899 ogledov

Poleg covida še ta "skrb vzbujajoč" pojav

Orke Profimedia
V Španiji in na Portugalskem se poleg drugega vala epidemije covid-19 soočajo še s tem zelo nenavadnim pojavom.

Napadi ork na čolne ob obalah Španije in Portugalske so vse pogostejši, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Znanstveniki naj bi bili ob tem pojavu “zmedeni”, saj ne poznajo vzroka za takšno početje. Pravijo pa, da gre za "skrb zbujajoč" pojav. 

Večja materialna škoda

Orke | Avtor: Profimedia Profimedia
V zadnjih dveh mesecih so ti veliki sesalci za svojo tarčo vzeli jadrnice in čolne na območju od Gibraltarske ožine do Galicije ter povzročili več materialne škode, v enem primeru so poškodovali tudi člana posadke.

Zadnji napad se je zgodil minuli petek, pri španskem mestecu La Coruña. Orka se je po besedah posadke v 11-metrski čoln zaletela vsaj 15-krat. Čoln je bil tako poškodovan, da ni mogel nadaljevati svoje poti in so ga morali vleči do najbližjega pristanišča.

Minuli petek so sicer po radiu poročali o prisotnosti ork približno 120 kilometrov južno od kraja La Coruña, blizu Viga. To je isto območje, kjer so orke 30. avgusta napadle in poškodovale špansko in francosko plovilo, ki sta se odpravljala na regato.

Po mnenju tamkajšnjih raziskovalcev ork je običajno, da kiti ubijalci zasledujejo čolne in jadrnice, napadov pa pred tem na tem območju niso zabeležili. Strokovnjaki menijo, da je za napade odgovorna vsaj ena skupina kitov, vendar razlogi za takšno vedenje, ki so ga znanstveniki opredelili kot "zelo nenavadno", še niso znani.

29. julija je devet kitov ubijalcev napadlo 14-metrsko jadrnico pred rtom Trafalgar na jugu Španije, napad je trajal več kot eno uro, med seboj pa so komunicirali z glasnimi žvižgi: tudi v tem primeru je bilo treba čoln vleči do pristanišča. Noč pred tem je bila napadena 12-metrska jadrnica v lasti britanskega para, nekaj ur prej je ista usoda doletela 10-metrski čoln.

Orka ali kit ubijalec je največja vrsta v družini delfinov, ki jo najdemo v vseh svetovnih oceanih od mrzlih arktičnih območij do toplih tropskih morjih. Po načinu življenja je plenilec s pestro prehrano, saj lovi ribe, morske želve, ptiče, plavutonožce, morske pse, morske krave in tudi druge kite. 

Drugi val novega koronavirusa

Španija se sicer sooča s hudim drugim valom covid epidemije, prejšnji teden je postala prva članica Evropske unije s skupno več kot pol milijona okužb. Po zadnjih podatkih so do vikenda potrdili 577 tisoč pozitivnih testov na covid. Na srečo je kljub izjemno visokim številkah o novih primerih okužb, smrtnost veliko nižja kot v prvem valu. Tudi na Portugalskem beležijo drugi val epidemije, skupno je bilo v državi 63.983 pozitivnih testov.

anja.scuka@zurnal24.si