Svet
10 ogledov

Policija varuje table

Policisti v Vukovarju Goran Ferbežar/PIXSELL
V Vukovarju znova protesti zaradi dvojezičnih napisov.



Na osrednjem trgu v Vukovarju se je tudi danes zbralo nekaj sto nasprotnikov uvajanja dvojezičnih napisov v latinici in cirilici na državnih ustanovah. Kot poročajo hrvaški mediji, močne policijske enote varujejo preostala dva napisa na poslopjih državne uprave, potem ko so nasilni protestniki v ponedeljek uničili tri table.

Policija je danes iz pripora izpustila tri protestnike, ki jih sumijo sodelovanja v nemirih, v katerih so bili ranjeni tudi štirje policisti. Kot je poročal Hrvatski radio Vukovar, je na zaslišanju na policiji tudi predsednik Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić, eden od najbolj gorečih nasprotnikov cirilice v mestu.

V mesto z avtobusi

Protestniki pričakujejo, da bodo danes v Vukovar z avtobusi prišli tudi njihovi somišljeniki iz številnih hrvaških mest. Zahtevali bodo izredno sejo vlade in moratorij uvajanja cirilice. Uvedbo napisov v cirilici vidijo kot nadaljevanje srbske agresije, med katero so bili storjeni številni zločini proti Hrvatom. Spominjajo, da se nekateri od storilcev še vedno nemoteno sprehajajo po Vukovarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.