Svet
2169 ogledov

Poplave, iz več sto domov evakuirali ljudi

Poplave Velika Britanija
1/3
Profimedia
V osrednjem delu države razglasili izredne razmere.

Potem ko je Veliko Britanijo v začetku tedna zajelo neurje Henk, se je včeraj nadaljevalo obilno deževje, ki je povzročilo poplave in motnje v prometu v večjem delu Anglije. Iz več sto poplavljenih domov so evakuirali stanovalce, v Nottinghamshiru v osrednji Angliji pa so zaradi naravne nesreče razglasili izredno stanje.

V Angliji je bilo sinoči v veljavi skoraj 300 opozoril o pričakovanih poplavah, dve pa sta veljali tudi za Wales, poroča britanski BBC. Rumeno opozorilo meteorološkega urada zaradi obilnega deževja na jugu Anglije je veljalo do 3. ure zjutraj.

Pričakuje se, da se bodo lokalne poplave ob reki Trent nadaljevale naslednjih pet dni, danes in jutri pa bi se ponekod lahko razlivale reke Avon, Severn in Temza, je danes v obvestilu za javnost zapisala britanska vlada.

Gladine rek po dolgotrajnem deževju ostajajo visoke in lahko poplavijo zemljišča, ceste in stanovanjske objekte, so še zapisali. Trenutno je v veljavi 269 opozoril pred poplavami za območja, kjer pričakujejo poplave, ter 290 svaril za območja, kjer obstaja možnost poplav.

Zaradi posledic močnega deževja ostaja zaprtih tudi več železniških prog, predvsem na zahodu Anglije. Družbi Great Western Railway in South Western Railway sta potnike pozvali, naj pred potovanjem preverijo vozne rede, saj je veliko vlakov odpovedanih.

BBCjev vremenar Ben Rich je ocenil, da je začetek leta 2024 "izjemno moker". V nekaterih delih vzhodne Anglije so že v prvih dneh januarja zabeležili povprečno mesečno količino padavin, medtem ko je na več drugih območjih padla več kot polovica padavin, ki bi jih običajno pričakovali v celotnem januarju.

Vremenske nevšečnosti v Veliki Britaniji se tako nadaljujejo, potem ko je Otok v začetku tedna dosegla nevihta Henk. Prinesla je obilne padavine z močnim vetrom, dve osebi pa sta v torek umrli, ko je nanju padlo drevo. Britanski meteorologi tudi za prihodnje dni napovedujejo vetrovno in deževno vreme.

Eurostar odpovedane povezave, London London Svet Prazniki kot iz more. Obtičalo 30 tisoč ljudi Krnica intervju Trajnostno Brane Gregorčič o tem, zakaj v Sloveniji nimamo več belega božiča

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.