Svet
14 ogledov

Poročilo ZN kritično do Japonske

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Japonska je podcenjevala nevarnosti, ki jih lahko cunamiji povzročijo nuklearkam, je sporočila ekipa Združenih narodov za jedrsko varnost v najnovejšem poročilu.

V tri strani dolgem poročilu so predstavniki ZN še zapisali, da incidenti v jedrski elektrarni Fukušima kažejo na to, da bi morale oblasti vzpostaviti boljši sistem za obveščanje v izrednih primerih.

Stresni testi evropskih nukleark
Danes se začne izvajanje stresnih testov za 143 jedrskih elektrarn v EU. Nuklearke ima 14 držav članic Unije, tudi Slovenija.

Testi zajemajo naravne nesreče, na primer poplave in potrese, ter nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik, na primer strmoglavljanje letal. Končni izidi medsebojnih pregledov bodo znani do konca aprila 2012.

"Upravljalci in načrtovalci jedrskih elektrarn morajo vzpostaviti boljše varovanje pred nevarnostmi vseh naravnih nesreč," piše v poročilu, ki je med drugim japonske oblasti pozval, naj še naprej skrbno spremljajo zdravstveno stanje prebivalcev in delavcev v poškodovanih jedrskih elektrarnah.

Celotno poročilo bo sicer javnosti predstavljeno na mednarodnem srečanju agencije za jedrsko varnost, ki deluje v okviru Združenih narodov med 20. in 24. junijem na Dunaju.

Spomnimo, da je jedrsko elektrarno v Fukušimi poškodoval cunami, ki ga je 11. marca sprožil silovit potres.

Iz pregretih reaktorjev od takrat iztekajo radioaktivne snovi, prizadevanja za prevzem nadzora nad položajem pa se bodo po načrtih zavlekla v prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.