Svet
4187 ogledov

Poslanci imajo na mizah predlog za legalizacijo kokaina

kokain, drige
1/4
Profimedia
V švicarski prestolnici razmišljajo o uvedbi pilotnega programa, s katerim bi podeljevali dovoljenje za prodajo kokaina. Gre za radikalen pristop k boju proti drogam, ki ga drugje še niso preizkusili.

Lokalni parlament v Bernu podpira idejo, ki pa še vedno potrebuje zeleno luč mestne vlade in zahteva tudi spremembo nacionalnega zakona, poroča Reuters.

Politika drog se sicer po tudi drugje po svetu razvija. Zvezna država Oregon v ZDA je, denimo, leta 2021 dekriminalizirala posedovanje majhnih količin kokaina v prid zdravljenju odvisnosti.

Številne evropske države, vključno s Španijo, Italijo in Portugalsko, nimajo več zapornih kazni za posedovanje drog, vključno s kokainom, čeprav nikjer ne veljajo tako radikalna pravila kot ta, o katerih razpravljajo v Bernu.

Švica se je odločila, da svoj pristop k drogam obrne na glavo po tem, ko so nekateri politiki in strokovnjaki kritizirali popolne prepovedi, češ da so neučinkovite. "Boj proti drogam je propadel, razmišljati moramo o novih idejah," je dejala Eva Chen, članica bernskega sveta iz Stranke alternative levice, ki je soavtorica predloga.

Bogata Švica slovi kot država, kjer je uporaba kokaina izjemno razširjena. Ko gre za raziskave uporabe nezakonitih drog, merjenih v odpadnih vodah, so Zürich, Basel in Ženeva med desetimi mesti v Evropi pri vrhu lestvice.

kokain droga | Avtor: Facebook Facebook

Cene kokaina so se v zadnjih petih letih prepolovile. "Imamo veliko kokaina po najnižjih cenah in najvišji kakovosti, kar smo jo kdaj videli," je dejal Frank Zobel, namestnik direktorja pri Addiction Switzerland in dodal: "Odmerek kokaina lahko danes dobite za približno 10 frankov, ne veliko več, kot je cena enega piva."

Direktorat za izobraževanje, socialne zadeve in šport v Bernu pripravlja poročilo o možnem preizkusu s kokainom, vendar to še ne pomeni, da bo tudi izveden.

Poslanka Chen je dejala, da je še prezgodaj reči, kako bi se razvijal pilotni program, vključno s tem, kje bi se droga prodajala in kako bi jo pridobili.

kokain droga | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Še zelo smo daleč od morebitne legalizacije, vendar bi morali razmišljati o novih pristopih," je še povedala Chen: "Zato pozivamo k znanstveno nadzorovanemu preizkusu pilotnega programa."

Odločitev bi lahko prišla v nekaj letih ali prej, če se trenutni programi s konopljo - kjer je droga naprodaj v lekarnah – izkažejo za uspešne, pravijo politični strokovnjaki.

Morebitno legalizacijo bi spremljali nadzori kakovosti in informacijske kampanje, je dejala Chen, pristop pa bi zmanjšal tudi donosno kriminalno tržišče.

Strokovnjaki so razdeljeni, tudi tisti, ki so za preizkus, so zaskrbljeni zaradi potencialnih nevarnosti.

"Kokain je ena najmočneje zasvojljivih snovi, kar jih poznamo," je dejal Boris Quednow, vodja skupine Centra za psihiatrične raziskave Univerze v Zürichu.

Po njegovem mnenju so njegova tveganja popolnoma drugačna od alkohola ali konoplje, pri čemer je navedel povezave s srčnimi težavami, možganskimi kapi, depresijo in anksioznostjo.

Kokain | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po drugi strani pa je Thilo Beck iz Arud Zentrum za zdravstveno medicino, največjega centra za zdravljenje odvisnosti v Švici, dejal, da je čas za bolj "odraslo" politiko do kokaina.

"Kokain ni zdrav - toda realnost je, da ga ljudje uporabljajo," je dejal Beck. "Tega ne moremo spremeniti, zato bi morali poskušati zagotoviti, da ljudje drogo uporabljajo na najvarnejši in najmanj škodljiv način."

Komentarjev 15
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 11:10 22.december 2023.

    Kokain:Tudi eksperimentiranje s kokainom lahko privede do izjemne energije, budnosti in zgovornosti, po drugi strani pa lahko tudi zaskrbljenosti, tesnobe in paničnih napadov. Prekomerna ali pogosta uporaba se lahko odrazi kot močna vznemirjenost, nihanje razpoloženja, preganjavica, psihoza in samomorilne misli. ...prikaži več Na površje lahko prinese potlačene vsebine in še neizražene težave z duševnim zdravjem..... Tole je kratek opis učinkov kokaina in možnost samomora ali množičnih pokolov ni izključena

  • Naklonsky 17:11 21.december 2023.

    Naši posranci levice, svobode imajo čudne ideje in “bujna domišljija”. Zakaj že?

  • sandi76 10:00 21.december 2023.

    Zanimivo. Kot da bi se pri nas proti alkoholu na cestah borili na ta način, da bi zahtevali od voznikov, da pred vožnjo popijejo najmanj liter vina !