Svet
66038 ogledov

Absurd: Lahko ti prodajo revijo, vode ne

Konzum trgovina Profimedia
Tako domačine kot turiste bodo razen določenih izjem zdaj ob nedeljah pričakala zaprta vrata trgovin. Zaradi nedorečene zakonodaja se obeta veliko zmede, še posebej pri kioskih.

Na Hrvaškem je novica številka ena trenutno uvedba novega zakona, ki ureja poslovanje trgovin ob nedeljah. Trgovine bodo morale biti ob nedeljah in praznikih praviloma zaprte, bodo pa lahko trgovci izbrali 16 nedelj v letu, ko bodo odprti. Hrvaški premier Andrej Plenković je ob lanski predstavitvi zakona dejal, da želi vlada nedeljo spremeniti v dan za družino in s tem okrepiti jedro hrvaške družbe, poroča STA. 

Praviloma bodo vsaj tiste poslovalnice, ki delujejo v turističnih krajih, odprte tudi čez poletje, prav tako naj bi jih večina imela odprta vrata tudi septembra in v času pred božično-novoletnimi prazniki.

Letos imajo za 16 nedelj na razpolago šest mesecev, prihodnje leto pa bodo morali kvoto razdeliti na vseh 12 mesecev.

Absurdi: v kiosku boste dobili časopis, žvečilnih pa ne

Vendar pa z zakonom še zdaleč niso zadovoljni vsi, očitajo mu številne nedorečenosti. Predvsem odmeva uradna potrditev ministrstva za gospodarstvo, kako naj bi v prihodnje po nedeljeskem urniku delovali priljubljeni kioski. Kot poroča 24sata.hr, zakon dovoljuje nedeljsko delovanje le tistih kioskov, v katerih je mogoče kupiti časopise in revije.

Vendar pa kupec poleg časopisa v nedeljo v istem kiosku ne sme dobiti na primer cigaret, plastenke vode ali žvečilnih gumijev, saj je to v nasprotju z zakonom. Če bi prodajalec takšno blago vseeno prodal, bi bil v prekršku, se glasi uradna razlaga zakona. Ker so šele sedaj opazili anomalijo, so predstavniki tiskovin skočili v zrak, saj jim je jasno, da kioski samo zaradi prodaje časnikov in revij ob nedeljah ne bodo želeli ostajati odprti, ker se to lastnikom preprosto ne bo splačalo. 

V nasprotju s kioski omejitve ne bodo veljale za bencinske postaje, ki bodo poleg goriva lahko nudile strankam tudi celoten ostali asortiman izdelkov, vključno s hrano. Glede tržnic z zelenjavo in ribami zakon veleva, da lahko ob nedeljah na njih prodajajo le tisti prodajalci, ki so sami vzgojili oziroma ulovili blago.

Še ena anomalija je delovanje skladišč in logistike, ki po tolmačenju zakona prav tako ne smejo obratovati, po prvotni razlagi naj lastniki ob nedeljah celo v izjemnih primerih, kot je okvara opreme, ne bi imeli dostopa do lastnih prostorov. 

Prav tako bodo po napovedih tenko piskali prodajalci cvetja in sveč, saj zakon prepoveduje tovrstno prodajo celo na takšne praznike, kot je 1. november. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • sebastjan51 18:53 01.julij 2023.

    Pri nas jok in stok kako bodo nedelje zaprte trgovine.. a zdaj ko so zaprte se vedno nobenemu nic ne fali.. V nedeljo zaprt vse in zadeva je resena.. ce si domacin ali turist ne more v soboto dobavit vse ...prikaži veče za prezivetje cez nedeljo, pa se bo štelo pod naravno selekcijo. Jebi ga.. Z razlogom se imenuje nedelja. Tudi v ostalih panogah bi morali zakonsko omejit stevilo delavnih nedelj za zaposlene..

  • munja 18:51 01.julij 2023.

    Vedno večji idiotizem vsepovsod. Naj vse zaprejo ali pa vse odprejo, pa bo mir. Zakonodaja je itak vedno bolj neumna. Ne vem, komu to koristi.

  • Avatar NickMason
    NickMason 15:15 01.julij 2023.

    Komplicirajo,zaprt vse razen pump,pa še te bi lahko bile samo bistvene odprete