Svet
86639 ogledov

Otroška imena, ki so prepovedana

otrok igra Profimedia Otrok med igro.
V zadnjih letih tradicionalna imena otrok zamenjujejo tudi zelo sporna imena. Nekatera so tako čudna, da so prepovedana.

Par v Franciji je na primer želel svojemu otroku dati ime Nuttela, a jim sodnik tega ni dovolil. Odločitev sodnika nima nobene zveze z avtorskimi pravicami, ampak bi, kot je pojasnil, otrokovo ime postalo predmet posmeha. Starša sta hčer na koncu poimenovala Ella. 

Kot piše britanski Independent je v Franciji je prepovedano tudi ime Fraise, ki v prevodu pomeni jagoda, saj se v žargonu tako označuje tudi "rit". Tudi ta primer je končal na sodišču, zato so starši po negativnem odgovoru hči poimenovali Fraisine.

Tretji par v Franciji je otroku poskušal dati ime princ William, a je tudi to propadlo s pojasnilom, da bi se utegnili norčevali iz otroka. 

Portugalska je še ena država, ki ima stroga pravila, ko gre za otroška imena. Vzdevki ne morejo biti uradna imena. Starši, ki želijo svojega otroka poimenovati Tom, bodo morali izbrati ime Thomas.

Ikea odpade 

V tej državi so prepovedana tudi neportugalska imena, Thor, Nirvana in Paris, so le tri imena na prepovedanem seznamu imen, ki obsega kar 82 strani.

Par iz Švedske je skušal svojemu otroku poimenovati Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Ker otroku nista dala imena do petega leta starosti, sta prejela denarno kazen. Še en švedski par je želel otroka poimenovati Ikea, a mu ni uspelo, saj je prepovedana uporaba imen podjetij. 

Na črko C  ne gre 

mama joga otrok igra | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Islandiji je prepovedana uporaba imen, ki se začnejo na črko C. Nekdanjemu županu Reykjavika Jonu Gnarru so preprečili, da bi svojo hčerko poimenoval Camilla.

Islandka Harriet Cardew, katere oče je bil iz Združenega kraljestva, ni mogla dobiti potnega lista, ker njenega imena na Islandiji ni. Na koncu je dobila potni list na ime Stulk Cardew. 

Nova Zelandija je prepovedala imena Saint, Prince, King in Royal. Pravo preizkušnjo pa so doživeli tudi starši, ki so sina želeli imenovati z rimsko številko III.

"Morda bi želeli otroku dati neumno ime, vendar ne pozabite, da bo otrok tisti, ki bo živel z njim," so zapisali v obrazložitvi. Na Novi Zelandiji zakon strogo določa, da tudi ločila ne morejo biti del imena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:43 18.december 2023.

    Pač idiotski starši,tudi pri nas bi se našlo par takih idiotov!!!

  • Kmodri 13:50 17.december 2023.

    Poznam primer, ko sop hoteli dati ime otroku Hitler! Sedaj čakam, da se bo javil kakšen rusofil, ki bo za ime izbral kar priimek Putler!

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:14 17.december 2023.

    lonec vržeš po stopnicah ,pa padajo ideje za imena