Svet
14640 ogledov

"Pretepali so me in posiljevali"

Mjanmar, begunci Epa
BBC objavlja grozljivo izpoved 17-letnega dekleta.

Nasilje mjanmarske vojske nad muslimansko manjšino Rohingya. Odkar je 700 tisoč predstavnikov manjšine v lanskem letu iz Mjanmara prebegnilo v Bangladeš, se vrstijo obtožbe zoper mjanmarsko vojsko zaradi brutalnega nasilja in posilstev žensk in deklet.

BBC je objavil pretresljivo izpoved z najstnico, nad katero so se izživljali vojaki. Danes je stara 17 let, po posilstvih je ostala noseča, otroka je rodila. "Vojaki so me ujeli, pobegniti mi ni uspelo. Posilili so me. Večkrat," je povedala najstnica.

V noči, ko so jo ujeli, so jo posilili dvakrat, nato so jo pretepli. To so ponovili naslednji dan in še dan potem. Po nekaj dneh so jo pustili zvezano za drevo. Skupina ostalih prebežnikov jo je rešila in jo odnesla preko meje z Bangladešem.

Tam je ugotovila, da je noseča, otroka je rodila; njena hčerka je stara dober teden, imena še nima. Najstnica je povedala, da bi bil splav greh, kot tudi odpoved lastnemu otroku. "Oni so storili greh, jaz nisem storila nič slabega. Obdržala sem svojega otroka," je povedala. Vojaki so pobili tudi dobršen del njene družine, živa sta ostala le ded in babica.

Na tisoče pripadnic manjšine iz Mjanmara je izpovedalo, da so preživele spolne napade in posilstva mjanmarske vojske, ki sicer vse obtožbe vztrajno zanika. Več skupin za varovanje človekovih pravic medtem opozarja, da se zaradi masovnih posilstev lahko rodi veliko število neželjenih otrok.

"Kako so lahko kaj takšnega storili? Lahko bi živela normalno življenje. Obžalujem, kar se mi je zgodilo, a vendarle, ko pogledam svojega otroka, do nje občutim le ljubezen," je grozljivo izpoved sklenila 17-letnica.

Mjanmar, begunci Izpovedi Svet "Otroke metali v ogenj, obglavljali, posiljevali"

AI: Šlo je za sistematiko!

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je medtem včeraj vodjo mjanmarske vojske, generala Min Aung Hlainga in 12 drugih visokih predstavnikov vojske obtožila "sistematičnega napada" na pripadnike muslimanske manjšine Rohingya, ki je predstavljal zločine proti človečnosti. Zahtevali so pregon pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), je poročala STA.

"Val nasilja - vključno s poboji, posilstvi, mučenjem, požiganjem in prisilnim stradanjem - ni dejanje posameznih vojakov ali enot," je povedal predstavnik AI Matthew Wells.

"Ti zločini v mednarodnem pravu predstavljajo zločine proti človečnosti, saj so bili del sistematičnega in popolnoma orkestriranega napada na populacijo Rohingov," je poudaril. Mjanmarsko vojsko so v AI obtožili tudi etničnega čiščenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahtevali so konec vojaških operacij, neomejen dostop humanitarne pomoči in vrnitev okoli 700.000 Rohingov iz Bangladeša, kamor so se zatekli pred nasiljem vojske, v njihovo domačo pokrajino Rakhine.

Mjanmar Svet Glavno mesto, kamor hodijo turisti ogledovat prazne ceste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Eva_Halley 17:04 28.junij 2018.

    V bistvu sem približno 23-28 tisoč dolarjev vsak mesec za samostojna delovna mesta, ki jih delam doma. Za vsakogar, ki je pripravljen narediti enostavno samostojno delo za 2h-5h vsak dan iz vaše dnevne sobe in hkrati ustvarjati dragocen dohodek ... ...prikaži več Potem je ta delovna priložn0stt za vas ... Za več podrobnosti .... >>>>>>>> www.WebJob8.Com

  • perhan63 14:47 28.junij 2018.

    če muslimani posiljujejo se morajo zavedati da bodo tudi sami kdajpakdaj posiljeni.

  • Avatar skeptik
    skeptik 13:46 28.junij 2018.

    "BBC je objavil pretresljivo izpoved z najstnico..." Pretresljivo je tudi vaše pisunsko neznanje slovenščine. Da vas ni sram.... Objavili so izpoved najstnice (4. sklon).