Svet
3620 ogledov

Putin na tiskovki po zmagi z novim grozečim sporočilom

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik znova grozi. Zahodne države medtem kritične do ruskih predsedniških volitev.

Vladimir Putin je na tiskovni konferenci v Moskvi, na kateri je obeležil "zmago na predsedniških volitvah", dejal, da ni mogoče izključiti obsežnega konflikta z zvezo Natom.

"V primeru resnega konflikta z Natom bi bil svet le še korak stran od tretje svetovne vojne," je včeraj pozno po poročanju ruske državne agencije TASS dejal Putin. "Mislim, da je malo verjetno, da si kdo želi tega," je dodal.

Po Putinovih besedah ​​so v Ukrajio že napoteni številni vojaki iz držav članic Nata. "To že vemo," je dejal in dodal, da se na bojišču že slišita francoščina in angleščina. "To ni nič dobrega, še posebej za njih, saj tam umirajo v velikem številu," je dejal Putin, ki pa za trditev ni predložil nobenih dokazov.

Ruska volilna komisija je sicer sporočila, da je Putin po skoraj četrtini preštetih glasovnic dosegel rekorden rezultat in prejel nekaj manj kot 88 odstotkov glasov. Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2018 je zmagal s 76,7 odstotka glasov.

Kritike zahodnih držav

Medtem se s strani zahodnih držav vrstijo kritike na račun predsedniških volitev. "Volitve očitno niso niti svobodne niti poštene glede na to, kako je Putin spravljal politične nasprotnike v zapor in drugim onemogočil kandidaturo proti njemu," je v nedeljo po poročanju STA sporočil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše.

Britanski zunanji minister David Cameron je spomnil, da so volitve potekale na zasedenih ozemljih v Ukrajini, ob pomanjkanju izbire za volitve in brez neodvisnega nadzora Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). "Tako niso videti svobodne in poštene volitve," je zapisal na omrežju X.

"Lažne volitve v Rusiji niso niti svobodne niti poštene, rezultat ne preseneča nikogar. Putin vlada avtoritarno, stavi na cenzuro, represijo in nasilje," je medtem na omrežju X zapisalo nemško zunanje ministrstvo. Dodali so, da je volilni proces na zasedenih ozemljih v Ukrajini ničen in vnovičen primer kršitve mednarodnega prava.

Tudi v Parizu so danes obžalovali, da v Rusiji znova niso bili izpolnjeni pogoji za svobodne, pluralne in demokratične volitve. Je pa zunanje ministrstvo v izjavi pohvalilo pogum številnih ruskih državljanov, ki so na miren način izrazili svoje nestrinjanje s to kršitvijo njihovih temeljnih političnih pravic.

Podobno je volitve komentiral italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Obenem je dodal, da si še naprej prizadevajo za pravičen mir, ki bi pripeljal do tega, da bi Rusija končala svojo vojno proti Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Putina označil za diktatorja, željnega oblasti, ki bi storil vse, da bi vladal večno..

Biden Svet Uf, s kakšnimi besedami je Biden opisal Putina

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • Idioti 13:39 22.marec 2024.

    Putin opozarja , samo opozarja tako , da EU politiki očitno ne razumejo , kaj je z opozorilom želel res povedati . Bom jaz prevedel ! NE DELAJTE SI UTVAR , DA BO KDORKOLI NA TEM SVETU PRESTOPIL MEJE RUSKE ...prikaži več FEDERACIJE , NE DA BI DOBIL ATOMSKE TAKTIČNE - velja za tiste brez AT. orožja in STRATEŠKEGA - VELJA ZA TISTE Z AT. OROŽJEM . USTAVA RF DOLOČA UPORABO ATOMSKEGA OROŽJA ČE PRIDE DO NAPADA NA MEJE RF. Zato je UA rekla , da so napadli Ruski kontraši !

  • Idioti 13:19 22.marec 2024.

    Veselim se vsakemu mrtvemu EU vojaku na UA bojišču ! Tako mi je toplo pri srcu , ko naenkrat crkne 100 njih , kot ko je Nika dobila kristalni pokal in se je slišala himna !

  • kapibara 11:42 20.marec 2024.

    Do sedaj so v ukriji krepavali samo oficirji F in UK.. sedaj bodo pa žal tudi vojaki..