Svet
64 ogledov

Putin podpisal zakon, zaradi katerega so ženske na nogah

Vladimir Putin   EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj podpisal novi zakon, s katerim blaži kazni za družinsko nasilje. Njegova odločitev je vznemirila združenja za zaščito ženskih pravic, ki se bojijo, da bo to dodatno razširilo zlorabe nad ženskami.

Glede na sprejeti zakon se zloraba družinskega člana, ob katerem žrtev ne utrpi resnih poškodb, obravnava kot prekršek in ne kaznivo dejanje. Tisti, ki Vladimirja Putina podpirajo pri sprejetju takšnega zakona, poudarjajo, da gre za zaščito pravic staršev, ki želijo disciplinirati svoje otroke in za zmanjšanje državnega vpletanja v družinsko življenje. Pri tem poudarjajo, da bo vsak, ki bo družinskemu članu povzročil "resne poškodbe", kazensko odgovarjal.

Soavtorica zakona je Jelena Mizulina, vodja parlamentarnega odbora za vprašanje družine, žensk in otrok vztraja, da se s tem, ko se "v zapor pošilja ljudi zaradi klofute" uničujejo družine.

Kritiki po drugi strani menijo, da gre za korak nazaj, da bodo poslej tisti, ki zlorabljajo svoje družinske člane, zaščiteni, žrtve pa bodo poslej še v manjši meri prijavljale njihova dejanja.

V Rusiji vsako leto umre okrog 14 tisoč žensk zaradi nasilja njihovih zakonskih partnerjev ali drugih družinskih članov. Te podatke je leta 2010 objavila Organizacija združenih narovo, svežih podatkov ni.

Na spletni strani Kremelj poudarja, da je Putin zakon podpisal potem, ko sta ga odobrila oba domova ruskega parlamenta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • principiumnovum 18:11 09.februar 2017.

    https://www.youtube.com/watch?v=oVNJiO10SWw

  • principiumnovum 18:10 09.februar 2017.

    Ne da mi miru, tole vaše laganje in širjenje britanske propagande o Putinu... Skrajno ogabno pa se mi zdi, da Alekseja Navalnija prikazujete kot nekega svobodomiselnega opozicijskega voditelja, ki ga Ruski režim zatira. Pa ne rabiš bit genij ali pa ...prikaži več profesor ruskega jezika, da ugotoviš, kakšnega "opozicijskega" voditelja vi slikate za demokrata. Totalnega fašističnega prašišča nam želite prikazati kot demokrata, Putina pa kot fašista. Razumi kdor more. Izvolte naslov youtube kanala od Alekseja Navalnija, kjer poziva k ubijanju muslimanov z Ruskega Kavkaza in jih celo primerja s ščurki.

  • principiumnovum 18:01 08.februar 2017.

    Žurnal, a si obeden s Putinom? Ni dneva, da ne objavite vsaj dva FAKE NEWS članka. Pišite o naših domačih problemih in korupciji, ne pa, da širite ameriško in britansko protirusko propagando v našem medijskem prostoru. Putin je v Rusiji ...prikaži več spoštovan in priljubljen politik. Za Ruse je naredil več, kot za ste Slovenijo vsi slovenski novinarji in slovenski politiki skupaj. Človek pri nas lahko pohvali samo naše športnike. Edino oni nam višajo ugled v tujini.