Svet
30566 ogledov

Putin: to je v intervjuju povedal o morebitnem napadu na Poljsko

Tucker in Putin Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek objavljenem intervjuju z ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal, da mora Zahod razumeti, da je Rusijo v Ukrajini nemogoče premagati.

Je pa zavrnil možnost ruskega napada na Poljsko ali Latvijo in nakazal možnost dogovora o izpustitvi novinarja Evana Gershkovicha.

Intervju nekdanjega voditelja televizije Fox News je bil objavljen tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, gre pa za prvi intervju na štiri oči s Putinom, ki ga je opravil nekdo iz zahodnih medijev po letu 2019.

Putin je v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, zagovarjal svojo odločitev o napadu na Ukrajino februarja 2022 in sporočil Zahodu, da naj se zaveda, da Rusije tam ni mogoče premagati.

"Do zdaj je bilo slišati razburjenje in kričanje o povzročitvi strateškega poraza Rusiji na bojišču. Zdaj pa očitno prihajajo do spoznanja, da je to težko doseči, če je sploh mogoče. Po mojem mnenju je to nemogoče," je dejal.

Ameriškemu kongresu, kjer Trumpovi republikanci ovirajo nadaljevanje pomoči Ukrajini, pa je sporočil, da se vojna lahko konča, če Američani Ukrajini več ne bodo dostavljali orožja.

Trumpova zmaga ne bi spremenila ničesar

Na vprašanje, ali bi morebitna Trumpova zmaga na ameriških volitvah kaj spremenila, je Putin odgovoril, da ne, ker da ne gre za voditelje ampak ameriško politiko.

Na vprašanje, ali bi Moskva razmišljala o napadu na druge države v regiji - članici Nata Poljsko in Latvijo - ali na splošno na evropski celini, je Putin odgovoril, da to ne pride v poštev.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa," je dejal Putin in dodal, da bi do vojne s Poljsko lahko prišlo le, če bi Poljska napadla Rusijo.

Putin je še nakazal, da je mogoče doseči dogovor glede zaprtega novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha. "O določenih pogojih se pogovarjamo prek posebnih služb," je dejal, hkrati pa vztrajal, da je novinar vohun, kar časopis in ameriška vlada odločno zanikata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 115
  • LukaMB 17:31 10.februar 2024.

    Zunaj je oblačno pa prikazala se je mavrica, oh ne, Putin bo napadel Slovenijo!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:02 10.februar 2024.

    In še to..Z naslovom se greste ščuvanje proti Rusiji...Na to (butasto) vprašanje o Poljski je Putin jasno povedal, da le v primeru, če oni napadejo Rusijo...Jasno je povedal, da Rusija nima interesa kogarkoli napadati.......In sedaj se bo pojavil kreten, ki ...prikaži več bo vprašal zakaj so potem napadli Ukrajino, čeprav je vse bilo že stokrat pojasnjeno ..

  • zdrej 23:37 09.februar 2024.

    Kje pa je link do intervjuja?