Svet
23 ogledov

Savdijkam denarna kazen zaradi protestne vožnje

Voznica v Savdski Arabiji Reuters
Več Savdijk je bilo aretiranih, potem ko so se vozile z avtomobili.

Po sobotni akciji, ko je več Savdijk s protestno vožnjo kljubovalo prepovedi vožnje z motornimi vozili za ženske v Savdski Arabiji, je bilo kaznovanih najmanj 16 protestnic, je sporočila policija. Voznice so dobile kazen v višini 80 ameriških dolarjev.

V soboto, ko je potekala protestna akcija z nazivom Vožnja žensk je pravica, si je sicer za volan upalo sesti le nekaj deset žensk.

"Policija je v Rijadu ustavila šest voznic in jih kaznovala z 80 dolarji kazni," je povedal tiskovni predstavnik policije Favaz al Miman. Vsaka je morala ob tem skupaj z moškim skrbnikom, ki je lahko oče, mož, brat, stric ali drug moški sorodnik, "podpisati še obvezo, da bo spoštovala zakone kraljevine", je dodal Miman.

V Džedi je policija zaradi vožnje kaznovala dve ženski. Savdski mediji pa poročajo, da je bilo ustavljenih in kaznovanih še osem žensk v drugih predelih države. Več deset žensk je na Twitterju objavilo posnetke, na katerih vozijo.

K protestni akciji je pozvala skupina Women2Drive (Ženske naj vozijo). Z njo so želeli pritegniti čim več žensk v tej skrajno konservativni monarhiji, da kljub prepovedi sedejo za volan avtomobila.

V sredo savdijsko notranje ministrstvo opozorilo, da bodo postopali proti vsakomur, ki bo "motil javni red" z zbiranjem in shodi "pod pretvezo domnevnega dneva ženskih voznic".

Komentarjev 1
  • Oxxo 09:53 28.oktober 2013.

    Samo nafta jih rešuje... sicer so pa v kameni dobi!