Svet
13 ogledov

Separatisti zavzeli še eno mesto

Proruski separatist Reuters
Močno oboroženi proruski oboroženci so danes zavzeli vladno poslopje v še enem mestu na vzhodu Ukrajine; vdrli so v mestno hišo v Kostjantinivka in se obdali z barikadami.

Kostjantinivka ima 80.000 prebivalcev in leži na pol poti med Slavjanskom, ki je v zadnjih dneh v središču napetosti na vzhodu države, in Doneckom. Obe mesti sta pod nadzorom separatistov.
Tamkajšnjo mestno hišo je danes zavzelo približno 20 oboroženih moških s kalašnikovkami in v uniformah brez oznak. Na stavbi so izobesili zastavo "republike Doneck". Zasedli so tudi policijsko postajo v mestu. Uporabili so enako taktiko in orožje kot skupine napadalcev v dogajanju pred rusko priključitvijo Krima.

O nasilju poročajo tudi z vojaškega letališča Kramatorsk približno 40 kilometrov severno od Donecka, kjer so neznanci obstreljevali tamkajšnje vladne sile. Dva pripadnika varnostnih sil sta bila ranjena.

Župan se bojuje za življenje

V Harkovu je bil medtem huje ranjen proruski župan Genadij Kernes, ki se po navedbah mestne hiše bojuje za življenje. V napadu neznanih strelcev ga je krogla zadela v hrbet, so pojasnili.
Proruski separatisti so v zadnjih tednih zavzeli vladna poslopja v več mestih na vzhodu države, njihovi voditelji pa zdaj zahtevajo referendum o nadaljnji usodi območja, pri čemer se omenjata predvsem federalizacija države in celo odcepitev od Ukrajine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.