Svet
20 ogledov

Škotska hoče neodvisnost

David Cameron Reuters
Britanski premier David Cameron in njegov škotski kolega Alex Salmond sta danes odobrila načrt za referendum o škotski neodvisnosti.

London je v skladu z načrtom škotski vladi odstopil pristojnosti za izvedbo zgodovinskega referenduma jeseni 2014, na katerem bodo Škoti odločali o prihodnosti 300 let stare zveze z Anglijo.

David Cameron, ki sicer ostro nasprotuje odcepitvi Škotske, se bo z Alexom Salmondom, vodjo Škotske nacionalne stranke (SNP) in velikim privržencem neodvisnosti te pokrajine, srečal po tem, ko so pristojni ministri obeh strani dosegli dogovor o pogojih glasovanja.

Na referendumu bo škotsko prebivalstvo o prihodnosti pokrajine odločalo z odgovorom da ali ne, na voljo pa naj ne bi imeli možnost izbire "postopnega prevzemanja oblasti".

Ker si kljub Salmondovemu prizadevanju za neodvisnost Škotske po rezultatih zadnje ankete neodvisnosti želi le 28 odstotkov Škotov, si je SNP prizadevala, da bi referendum potekal šele čez dve leti. Tako naj bi imeli dovolj časa za obsežno kampanjo in pridobivanje glasov volilcev. Med temi bodo tudi 16- in 17-letniki, kar je tudi bila ena od zahtev Salmonda pri pogajanjih o pogojih poteka referenduma z Londonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.