Svet
156 ogledov

Slovenski potni list ni v prvi deseterici

Potni list Boštjan Tacol
Slovenski potni list vam brez vize odpre vrata v manj držav kot na primer nemški.

Britansko podjetje Henley and Partners vsako leto objavi seznam držav, ki so razvrščene glede na število držav, za katere prebivalci rabijo vizo. Slovenija se je uvrstila na 12. mesto, kar je mesto slabše kot lani, a štiri mesta bolje kot pred štirimi leti. Po podatkih s seznama lahko Slovenci brez vize potujemo v 164 držav. 

Na strani ministrstva za zunanje zadeve je objavljen seznam držav, v katere Slovenci lahko potujemo brez vizuma. "Poleg držav na seznamu brezvizumski režim velja tudi za vse države Evropske unije, Švico, Islandijo in Norveško," dodajajo na ministrstvu. Na vprašanje, ali se nam v kratkem obeta brezvizumsko potovanje v katero od držav, ki jih ni na seznamu, pa odgovarjajo: "V tem trenutku ni predvideno, da bi katera od držav nameravala ukiniti vizumsko obveznost za naše državljane."

"Kriteriji, ki jih država upošteva, ko tujim državljanom dovoli vstop brez vize, lahko vključujejo diplomatske odnose med državama, vzajemne dogovore o vizah, varnostna tveganja ali tveganja za kršenje pogojev vize," je za CNN dejal predstavnik podjetja Henley and Partners. 

Nemcem odprtih največ meja

Na vrhu seznama je Nemčija, saj njeni državljani lahko brez vize potujejo v 177 držav. Na drugem mestu so Švedi, ki lahko brez vize potujejo v eno državo manj. Na tretjem mestu so Finska, Francija, Italija, Španija in Velika Britanija.  

Četrto mesto si delijo Belgija, Danska, Nizozemska in ZDA. ZDA so na četrto mesto padle po tem, ko so bile lani na drugem mestu in predlani na prvem. Na petem mestu so Japonska, Avstrija in Singapur. 

Na dnu lestvice pa so Afganistan, Pakistan, Irak, Somalija in Sirija.

Komentarjev 1