Svet
33184 ogledov

Snežno neurje: Izredno stanje, v pripravljenosti vojska

Bolgarija sneg Profimedia
Zaradi snežnega neurja, ki je zajelo del balkanskega polotoka, so številna gospodinjstva ostala brez elektrike.

Posebej hudo je v Bolgariji, kjer je od električnega omrežja odrezanih več kot 1000 krajev, marsikje pa je ustavljen cestni in železniški, ponekod tudi letalski promet, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi izrednih vremenskih razmer je premier Bolgarije Nikolaj Denkov sklical izredni sestanek vlade. Stanje je posebej zaskrbljujoče na severovzhodu države, brez elektrike pa je ostal tudi del prebivalcev Sofije.

Marsikje po državi sneženje spremljajo močni sunki vetra, v več regijah je vlada zato razglasila izredno stanje. Obrambni minister Todor Tagarev je sporočil, da je vojska v pripravljenosti, odgovorni pa še razpravljajo, kako bo potekal pouk v najhuje prizadetih regijah, navaja bolgarska tiskovna agencija BTA.

Letališče v Sofiji deluje z zamudami, več mednarodnih letov na letališču v Varni pa je bilo odpovedanih.

Sneg in veter otežujeta tudi cestni in železniški promet v sosednji Romuniji, kjer je premier Marcel Ciolacu sklical sestanek predstavnikov reševalnih služb.

Iz Moldavije medtem poročajo o prvi smrtni žrtvi neurja, potem ko je moški zdrsnil s ceste in trčil v drevo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nepričakovano močno sneženje povzroča težave pri električni dobavi tudi v Srbiji, kjer sneži od sinoči. Prvi sneg letošnje jeseni je padel tudi v Beogradu. V bližini mesta Sokolovac je ponoči v snegu obtičal avtobus, na katerem je bilo 24 oseb. Gasilci in reševalci so potrebovali več ur, da so jih rešili. Gasilci in reševalci so morali na več krajih reševati ljudi, ki so z avtomobili obtičali v snegu. intervenirati na več krajih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Boris 18:41 26.november 2023.

    Cel pompozen dramatičen članek, ki pa dejansko pove le kaka drama se dela, ne pa zaradi česa. Nepričakovano presenečeno sneženje ni letošnja novost, NIKJER nisem našel kake navedbe centimetrov ?