Svet
38190 ogledov

Stala več tisoč let, izginila v sekundah

Gaziantep trdnjava Reševalni pas/Twitter
Porušila se je stavba, ki so jo obiskovali turisti z vsega sveta.

Katastrofalen potres v Turčiji je terjal na stotine življenj. Končno število žrtev bomo izvedeli v naslednjih dneh in tednih, že pa se kažejo orisi ogromne škode, ki je nastala na infrastrukturi.

Eno bolj prizadetih mest je Gaziantep. Središče zgodovinske pokrajine Kapadokije je bilo skozi različna obdobja pomembna strateška lokacija.

Na osrednjem griču je že v času Hetitskega imperija, torej v drugem tisočletju pred našim štetjem, stala trdnjava, s katere je bilo moč nadzirati okolico.

V rimskih časih so na tej lokaciji zgradili večjo utrdbo, katere deli so preživeli vse do danes. Nedavni potres je prekinil življenjsko dobo stavbe, saj se je porušila v nekaj trenutkih.

Rimska arhitektura na griču je datirana v konec 2. stoletja in je torej preživela več kot 1800 let, preden jo je uničil potres.

Prva večja obnovitvena dela so stekla v času legendarnega bizantinskega cesarja Justiniana sredi 6. stoletja. Od takrat so grad z 12 stolpi večkrat renovirali, nazadnje leta 2000.

Stavbo z obsegom okrog 1200 metrov so spremenili v muzej, kjer si je bilo moč ogledati različne stalne in občasne razstave. Kot kulturna in zgodovinska dediščina je bila redna destinacija številnih turistov.

Gaziantep trdnjava | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 15
  • Toma 20:50 06.februar 2023.

    Nič ni večno, razen minljivosti!

  • Kmodri 19:06 06.februar 2023.

    Alan je pravičen!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 16:15 06.februar 2023.

    Mene bolj zanima kako jo je odnesel Göbekli Tepe....Zanimivo je, da znanost ogromno piše o angleškem Stonehengeu, le redko pa kaj napišejo o TRIKRAT STAREJŠEM Göbekli Tepe-ju, ki ni le kup kamenja, ampak gre za veliko bolj sofisticirane in z ...prikaži več ornamenti posejane kamnite stebre...ravno tako razporejene v koncentrične kroge...