Svet
12363 ogledov

Štirje otroci umrli zaradi oslovskega kašlja

pediatrični oddelek bolniška postelja otroška soba Profimedia
V Srbiji se spopadajo z epidemijo oslovskega kašlja. Število otrok s poslabšano klinično sliko narašča.

Iz Beograda poročajo o smrti štirih otrok za posledicami oslovskega kašlja. Predstojnik pediatrične klinike na Inštitutu za zdravstveno varstvo mater in otrok dr. Vladislav Vukomanović je za Blic povedal, da je eden od otrok, ki so zaradi omenjene bolezni hospitalizirani, na ventilatorju. Njegovo stanje je zelo resno. 

Dr. Vukomanović je povedal, da se pri otrocih, mlajših od štirih mesecev, lahko razvije težka oblika bolezni. "Posledica tega je smrt štirih otrok," je dejal in dodal: "Okoli 70 otrok ima oslovski kašelj, polovica je hospitaliziranih. Opažamo povečanje števila otrok s težkim potekom bolezni." 

Po njegovih besedah je cepljenje edini način preprečevanja bolezni. "Boljše zaščite od cepljenja ni," je poudaril. Trenutne razmere, ki so jim priča v Srbiji, so posledica nezadostne precepljenosti, je poudaril.  

V zadnjem obdobju beležijo veliko primerov okužb z respiratornim sincicijskim virusom, pljučnic, bronhitisov in bronhiolitisov. Veliko otrok pristane v bolnišnici, tudi na oddelkih intenzivne terapije. 

oslovski kašelj | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Bolezen najbolj ogroža dojenčke

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo od štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke do šestega meseca starosti, pa tudi majhne otroke. Pri otrocih so značilni napadi suhega, dražečega kašlja, ki včasih spominja na oslovsko riganje in med katerim bolnik težko vdihne ter hlasta za zrakom, pordi ali pomodri.

Pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, lahko bolezen poteka neznačilno; opazimo lahko le dihalne premore brez kašlja. Pri cepljenih otrocih in odraslih je kašelj lahko blag, neznačilen in ga zato pogosto ne prepoznamo. Na oslovski kašelj moramo pomisliti pri vsaki osebi z dolgotrajnim kašljem, ki je edini ali prevladujoč simptom bolezni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri_ 15:30 01.februar 2024.

    Osli se nikoli ne cepijo...

  • Antivaxer 18:46 31.januar 2024.

    Jasno, za vsakega starša je smrt otroka tragedija! Če pa pogledaš statistiko, pomenijo 4 otroci 0,0065% populacije otrok v srbiji! In sedaj bi ti cepil celo populacijo s tem, da str učinki cepiv verjetno tudi terjajo svoj davek! In nič ...prikaži več ne piše, ali so ti štirje imeli še kakšno pridruženo bolezen! Cepljenje skratka ne pomaga! Pomaga samo dober imunski sistem!

  • jakec1575 13:01 31.januar 2024.

    posledica necepljenja in nizke precepljenosti. kje so zdej pametnjakovici??