Svet
6 ogledov

Streljanje na protestu proti ajatolam

Tovorno vozilo odvaža nekega ranjenca. Žurnal24 main
Kljub prepovedi demonstracij so privrženci iranske opozicije v ponedeljek v Teheranu protestirali proti izidu volitev. Volitve bo znova preverjal svet varuhov.

Po navedbah fotografa AP so pripadniki varnostnih organov streljali v množico privržencev iranske opozicije, ki v Teheranu demonstrirajo proti domnevnim goljufijam na predsedniških volitvah, na katerih je uradno zmagal Mahmud Ahmadinedžad. Vsaj en protestnik je umrl. Streljanje je potrdila tudi iranska državna televizija. "Mogoče je slišati strele. Vidim protestnike, kako bežijo," je poročal novinar.

 

Prepričljiva zmaga

Na petkovih predsedniških volitvah, ki se jih je udeležilo 85 odstotkov volilnih upravičencev, je Ahmadinedžad prejel skoraj 63 odstotkov glasov.

Zbrali so se spontano
Čeprav je iransko notranje ministrstvo v ponedeljek prepovedalo demonstracije, se je v ponedeljek okoli 16. ure na Trgu revolucije v Teheranu zbralo več deset tisoč privržencev poraženega predsedniškega kandidata Mira Hoseina Musavija , da bi izrazili protest proti domnevnim volilnim goljufijam. Protestniki so se molče pomaknili proti zahodu mesta, kjer sta jih pozdravila Musavi in Mahdi Karrubi , prav tako kandidat na predsedniških volitvah, ki pa ni veljal za favorita.

Brez transparentov in parol
" Pripravljeni smo na nove volitve," je med drugim dejal Musavi, ki zaradi uradne prepovedi javnih zborovanj, ki jo je nekaj ur prej izdalo notranje ministrstvo, najprej ni hotel spregovoriti, si je zaradi skandiranja protestnikov, ki so vzklikali "Musavi, Musavi", premislil. Zborovanje poteka ob vidni odsotnosti kakršnihkoli transparentov, letakov in vzklikanja parol, kar je sicer zaukazal Musavi.

Policisti so s protestniki večkrat obračunali s pendreki in solzivci, več deset naj bi jih tudi prijeli. © AFP

 


Privrženci Musavija so shod organizirali potem, ko so v nedeljo ulice Teherana preplavili tisoči podpornikov novega starega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, a so oblasti shod prepovedale. Musavi je izide petkovih volitev označil za poneverbo, medtem ko je Ahmadinedžad proteste zavrnil, saj naj bi po njegovem mnenju šlo za "strasti po nogometni tekmi".

Ajatolam so se zašibile kolena
Ponedeljkove proteste opozicije je državni vrh vzel zelo resno. Glavni ajatola in siva politična eminenca Ali Hamnei je napovedal, da bo svet varuhov islamske revolucije znova preveril izvedbo volitev in se sestal z Musavijem in Karrubijem. Svet varuhov, ki ni voljen, ampak ga neposredno ali posredno imenuje ajatola, v skladu z iransko ustavo med drugim nadzoruje izvedbo volitev in lahko prepreči sprejetje nove zakonodaje.

Zahodni pomisleki o izidu
Pomisleke o volitvah sta poleg ameriškega podpredsednika Joeja Bidna izrazila tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Bernard Kouchner. "Obstaja veliko poročil o sleparstvu," je zatrdil nemški minister. "Žal mi je, da je namesto odprtosti izbruhnil brutalen odziv," pa je dejal francoski minister. Ahmadinedžadu so medtem že čestitali predsedniki Iraka, Afganistana in Venezuele.

Ahmadinedžad je v nedeljo vse sume o legitimnosti in zakonitosti volitev seveda zavrnil, in to z besedami, da je izid "zelo točen", islamska republika pa ni bila po njegovem še nikoli bolj zdrava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.