Svet
5 ogledov

Svojci se poslavljajo od žrtev

Žurnal24 main
Vseh 158 trupel, umrlih v včerajšnji letalski nesreči v Indiji, so našli. Svojci se poslavljajo od žrtev in pripravljajo pogrebne slovesnosti. Vzrok nesreče še ni znan.

Nesreča se je zgodila včeraj, ko je letalo na poti iz Dubaja v mesto Mangalore zdrsnilo s steze, se razpolovilo in eksplodiralo.

Od 166 potnikov, ki so bili na nesrečnem letalu, so našli trupla vseh 158 umrlih. Osem potnikov je stmoglavljenje letala preživelo in se zdravijo v bolnišnici.

Do sedaj so prepoznali identiteto 146 potnikov, dvanajst pa jih je ožganih do neprepoznavnosti, pravijo lokalne oblasti.

Svojci umrlih so na identifikacijo trupel morali čakati ure, številne pa so oblasti pozvale kar prek zvočnikov, naj dajo DNK vzorce, saj so bila nekatera trupla tako ožgana, da jih ni bilo moč prepoznati. Zdravniki v prestolnici si pri identifikaciji pomagajo tudi z zobozdravstveno kartoteko smrtnih žrtev. Medtem se sorodniki od žrtev poslavljajo in pripravljajo pogreb.

Vzrok nesreče še ne bo kmalu znan
Kaj točno je bil vzrok nesreče, še ni znano in sodeč po besedah predstavnika indijske letalske varnosti ne bo še nekaj mesecev. Po nekaterih podatkih so črne skrinjice že najdene, a trenutno večina svetovnih medijev poroča, da preiskovalci še vedno prečesavajo pobočja okoli kraja nesreče, da bi jih našli.

Vsi potniki na krovu so bili Indijci. Večina od njih so bili delavci, ki so se vračali domov. Eden od njih, Samir Sheikh, je po poročanju časopisa Khaleej Times izgubil šestnasjt članov družine, ki so potovali v Indijo na pogreb njegove babice.

Priskočili na pomoč
V pomoč pri preiskovanju vzrokov nesreče so v Indijo štiri svoje strokovnjake poslale tudi ZDA, svojo ekipo pa bo poslal tudi ameriški proizvajalec letal Boeing, čigar letalo je eksplodiralo v nesreči.

Iskanje krivca
V medijih pa so se že pojavile špekulacije, da je bila za najhujšo letalsko nesrečo v Indiji v zadnjem desetletju kriva človeška napaka. Okoljska skupina je v svoji izjavi za javnost pristojne obtožila pristojne oblasti, da gre za namerno napako uradnikov, češ da pilota nista bila dovolj izurjena, osebje prezaposleno, infrastruktura pa dotrajana.

Oblasti so zanikale malomarnost in poudarile, da sta bila pilota izkušena in pred pristankom nista poročala o nikakršnih težavah. Tudi letalo je bilo spravno z varnostnimi standardi, zato je zaenkrat preuranjeno špekulirati o vzrokih nesreče, so dejali na pristojni za letalsko varnost.

Indija se v zadnjem času namreč sooča s pravo eksplozijo poceni letalskih letov, ki se jih poslužuje čedalje večji srednji sloj. Zato se že pojavljajo opozorila, da dotrajana indijska letalska infrastruktura ni sposobna slediti tej eksplozivni rasti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.