Svet
12553 ogledov

Ta katastrofa preti tudi Evropi

Erupcija vulkana Youtube
Eden najbolj znanih vulkanologov opozarja.

Zadnji izbruhi Etne so sprožili nova vprašanja glede nevarnosti, ki jih predstavljajo speči vulkani tudi na območju Evrope.

Če začne bruhati v zadnjem času precej aktiven vulkan na Kanarskih otokih, utegnejo postati del Evrope, Velike Britanije in ZDA popolnoma uničeni, opozarja eden najbolj znanih vulkanologov na svetu, profesor Stephen Sparks z Univerze v Bristolu.

Sparks opozarja, da je Kumbre Vieha, zelo aktiven vulkan na kanarskem otoku La Palma, v bližini popularne počitniške destinacije na Tenerifih.

V primeru, da bi vulkan začel aktivno delovati, bi to lahko povzročilo velik cunami. "Težko je predvideti, v kolikšni meri bi bili takšni cunamiji nevarni v Atlantskem oceanu, na vzhodni obali ZDA ali v Evropi."

Zakaj je to težko? Strokovnjaki laikom pojasnjujejo na primeru v banji; če z rokama naredimo val tako, da z rokama odrivamo vodo z enega konca na drugi, dobimo večji val, če to storimo na hitro, kot če jo odrivamo počasi.

"Težava je torej v tem, ker ne moremo predvideti, kakšna bi bila lahko hitrost dogajanja," pojasnjuje Sparks. V kolikor bi prišlo do velikega izbruha vulkana, bi to pomenilo veliko nevarnost za južne obale Velike Britanije in širše.

cunami Indonezija Več kot 370 mrtvih Svet Po spletu se širijo grozljivi posnetki trenutka, ko je udaril cunami Cunami v Indoneziji Svet Veliko huje, kot se je domnevalo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 13:42 28.december 2018.

    Seveda je potrebno nekatere "znane" akademske strokovnjake jemati kot TV vedeževalke ! To me spominja na žličkarje ,ki v vsaki kosti najdejo arheološko odkritje ! Kaj mislite kakšna je plača takšnih akademskih strokovnjakov ? 4000 € bruto plus stroški .

  • sam50 12:49 28.december 2018.

    Zdaj pa takoj znanstvena razglabljanja in strašenje ljudi. Če bo,ko bo pač bo....

  • Avatar olor
    olor 11:04 28.december 2018.

    Še dobro da se kdo ne najde in začne zbirati podpise za ukinitev vulkanov, ker onesnažujejo okolje.