Svet
73 ogledov

Tako se spominjajo Jezusovega trpljenja

Filipini EPA
Na današnji veliki petek so na večinsko katoliških Filipinih po tamkajšnji velikonočni tradiciji križali najmanj 17 gorečih vernikov. Krvavi rituali, ki jih Cerkev ne odobrava, potekajo vsako leto, s tem pa se Filipinci spominjajo Jezusovega trpljenja.

Pogumne vernike med ritualom z žeblji pribijejo na križ, po nekaj minutah pa jih snamejo. Med križanimi v vasi San Juan je bil tudi 59-letni ribič Willy Salvador, ki je molče prestal bolečine.

Filipini  | Avtor: EPA EPA
Filipini  | Avtor: EPA EPA
"Vem, da mi ne verjamete, vendar mi je Bog pomagal premagati depresijo,"
je svoj podvig pojasnil Salvador. "Tako se mu želim zahvaliti, da me je ozdravil," je dodal. Salvador je ob tem še dejal, da se že od leta 2006 vsako leto pusti pribiti na križ.

Križanja, ki si jih vsako leto ogleda več tisoč ljudi, so potekala tudi v sosednjih vaseh San Pedro in Santa Lucia. V San Pedru vernike križajo že 30 let.

Filipini  | Avtor: EPA EPA

Cerkev ravnanja ne podpira

Velika noč je pomemben verski praznik na Filipinih, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva pripada katoliški veroizpovedi. Gre za največjo večinsko katoliško državo v Aziji.

Filipini  | Avtor: EPA EPA
Filipini  | Avtor: EPA EPA
Krute prakse, ki so se začele pred več kot pol stoletja, so na veliki petek postale velika turistična atrakcija. Katoliška cerkev teh običajev sicer ne podpira, a se jih ne trudi aktivno preprečiti.

"Cerkev odsvetuje tovrstna dejanja, saj je Jezus Kristus to za nas vse že pretrpel. Zato ni nobene potrebe po ponavljanju tega," je povedal filipinski župnik iz Manile Douglas Badong.

Filipini  | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • malonaokoli 08:09 26.marec 2016.

    pravilno, naj se bičajo, prasci...oni že vedo zakaj !

  • nergač 15:35 25.marec 2016.

    Jasno, da gre za turistično atrakcijo, ljudje so pač željni krvi....kjerkoli, v Španiji, na rodeu, pri teh primitivnih ljudstvih je pa to itak široko razširjeno v tradiciji in običajih...

  • marabunta 14:22 25.marec 2016.

    bolani fanatiki....če bi cerkev res iskreno mislila s tem, da ne podpira teh traparij, bi to že zdavnaj prepovedali, očitno na tem svetu ni dovolj trpljenja in krvi , je potrebno še tem iztirjencem dajati podržko