Svet
76150 ogledov

Tisoč mačk na poti v klavnico, prodali bi jih kot svinjino in ovčetino

potepuška mačka na Kitajskem Profimedia
Kitajska policija je prestregla vozilo, na katerem je bilo okoli tisoč mačk. Namenjene so bile v klavnico, njihovo meso pa naj bi potem prodajali kot svinjino in ovčetino.

Aktivisti naj bi v bližini enega od pokopališč opazili več lesenih škatel, v katerih je bilo večje število mačk. Šest dni so spremljali dogajanje in poklicali policijo, ko so mačke začeli prevažati v smeri proti klavnici.

Na podlagi namiga s strani aktivistov za pravice živali je policija v na vzhodu province Jiangsu izpeljala akcijo, v kateri so po poročanju The Paper prestregli vozilo, na katerem je bilo okoli tisoč mačk. Mačke naj bi bile namenjene v klavnico. Njihovo meso naj bi dali na trg označeno, kot da gre za svinjino, ovčetino, nekaj naj bi ga predelali v klobase, poročilo povzema CNN.

Mačke so po zasegu prepeljali v bližnje zavetišče. Ni znano, ali so po dogodku koga aretirali. Prav tako policija ni razkrila, ali je šlo za potepuške mačke ali za hišne ljubljenčke. Podali so oceni, da bi storilci, če bi jim uspelo načrt izpeljati do konca, zaslužili okoli 20.000 evrov.

Mačka | Avtor: Epa Epa

Nimajo zakona, ki bi ščitil hišne ljubljenčke

Na kitajskih družbenih omrežjih je bilo zaznati pozive k večji pozornosti oblasti na tovrstno početje. Zastavljajo se tudi vprašanja o varnosti živali kot tudi o prehranski varnosti. Slednje je na Kitajskem velika težava.

Pred kratkim so poročali o primeru, ko so v šolskem obroku našli podganjo glavo. Čeprav so lokalne oblasti to sprva zanikale in trdile, da je šlo za del račjega vratu, je podrobna preiskava pokazala, da ni bilo tako.

Na Kitajskem imajo zakon, ki ureja ravnanje z živino in ogroženimi živalskimi vrstami, nimajo pa zakona, ki bi ščitil hišne ljubljenčke ter potepuške mačke in pse. Aktivisti za zaščito živali in okoljevarstveniki že dlje časa pozivajo k prenehanju uporabe živalskih delov v tradicionalni medicini. Narašča število nasprotnikov tradicionalnega festivala pasjega mesa v Yulinu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Kmodri 10:40 26.oktober 2023.

    Kitajci so azijski naciji!

  • onyxx 06:51 26.oktober 2023.

    res ogabno, da ti tole prodajajo kot hrano...

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 17:46 25.oktober 2023.

    Drugič dobro razmislite, zakaj je v mekdonaldsovih hamburgerjih meso zmleto, hehehe.