Svet
14490 ogledov

Trump zagrozil z ognjem in besom, ki ga svet še ni videl

donald trump EPA
Donald Trump je dal izjavo, ki je primerljiva le z grožnjo Japonski z atomsko bombo.

Šale je konec, ameriški obveščevalci ocenjujejo, da je Severna Koreja uspela izdelati tako majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na svoje medcelinske rakete. ZDA naj bi bili sposobni doseči v letu 2018.

Tik pred tem je Kim Jong Un zagrozil ZDA zaradi sankcij, ki jih je proti državi uvedel Varnostni svet Združenih narodov. Resolucijo so predlagale ZDA, za pa sta glasovali tudi Rusija in Kitajska, prihodki od izvoza pa naj bi se Severni Koreji zaradi sankcij zmanjšali za tretjino. 

Kim Jong Un | Avtor: Profimedias Profimedias

Na grožnjo se v svojem stilu odzval tudi predsednik ZDA Donald Trump. Pjongjang je opozoril, naj ne grozi Združenim državam, sicer "se bo moral soočiti z ognjem in besom, ki ga svet še ni videl".

CNN ob tem ocenjuje, da se je z izjavo spravil v neugoden položaj, saj bo moral naslednjič na severnokorejske grožnje, ki jih ni malo, odgovoriti, sicer bo izgubil kredibilnost.

Severnokorejska tiskovna agencija je poročala, da preučujejo načrt napada na Guam, otoček severno od Papue Nove Gvineje, kjer imajo američani v vojaškem oporošču tudi strateške bombnike in kjer so imeli Američani nedavno vojaške vaje. 

Zadnji predsednik, ki je zagrozil na tak način, je bil po oceni CNN Harry Truman, ki je po napadu z atomsko bombo na Hirošimo in pred Nagasakijem dejal, da naj se Japonska takoj preda, sicer se bo soočila z "dežjem uničenja iz zraka, kakršnega na Zemlji še ni bilo".

Senator John McCain je izrazil pomisleke nad Trumpovo izjavo: »Če rečeš, da boš nekaj naredil, moraš biti prepričan, da to lahko narediš,« je opozoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • jerneja45 19:56 19.avgust 2017.

    Bravo Križar. Se strinjam.

  • Tupamaros 08:28 10.avgust 2017.

    Ne znam s črkami pokazati, pisunom takih in podobnih prispevkov, sredinca. Bodo že razumeli tudi ta način.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:54 10.avgust 2017.

    Oba pacienta bi moral nekam skupej zapret in kdor je močnejši??Zgleda,da slovenski butasti zet po vsej sili hoče sproducirat vojno,kot,da so katero že dobili.Še ena blamaža bo to za požiralce hamburgerjev,če se spustijo v to avanturo?