Svet
40 ogledov

Tudi Švedska v obvezno vojaščino

Vojak Shutterstock
Vlada na Švedskem naj bi po pričakovanjih danes objavila, da ponovno uvaja obvezno služenje vojaškega roka. Kot navajajo tamkajšnji mediji je eden od razlogov ta, da je porušena varnostna situacija na Baltiku.

Vlada na Švedskem je leta 2010 ukinila obvezno služenje vojaškega roka; aktualna vlda naj bi ga z današnjim dnem ponovno uvedla . "V kolikor si želimo polne in pripravljene vojaške enote, ne bo zadostovala le prostovoljna vojaščina, takšen sestav mora dopolniti obvezno služenje vojaškega roka," je za javno švedsko televizijo povedal obrambni minister Peter Hultqvist.

Švedski mediji pišejo, da se pričakuje, da bo že s prihodnjim letom okrog štiri tisoč švedskih fantov in deklet obvezno moralo služiti vojaški rok.

Predlog je podprla švedska opozicija in tudi javnost. Kar tri četrine državljanov naj bi podpiralo obvezno vojaščino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • privat 16:06 02.marec 2017.

    multi kulti ni problem..ruski politiki so že nakazali kaj vse bo velika mati rusija...in resnično trofazni nikoli nebodo popustili do končnega obračuna.Kar vsekakor pomeni in oni se zavedajo ,da bodo zgubili! Drugač bi oni že napadli..no zdaj samo strašijo in ...prikaži večn na veliko jemljejo..čečenija ,ukrajina,bosnia...Kmalu Litva,estonija,hrvatska..slovenijo pa bodo že tako ali tako dobili...strici iz ozadja so pač stari srbi!

  • maresem 12:02 02.marec 2017.

    A Švedom je začelo prpo stiskat..... itak, prav jim je. Multi kulti že ima dodano vrednost.