Svet
961 ogledov

Turiste strašili s stenicami, zdaj jih lovi policija

stenice Profimedia
Grška policija išče nepridiprave, ki so pred apartmajskimi stavbami v Atenah, lepili plakate, s katerimi so "opozarjali" turiste na težave s stenicami.

Pred stavbami v središlu mesta so se pojavili plakati, naslovljeni na obiskovalce. Obveščali so jih o odrejeni evakuaciji zaradi težav s stenicami. Evakuacijo naj bi odredile grške zdravstvene oblasti, da bi "zaščitile javno zdravje stalnih najemnikov". V primeru, da navodil ne bi upoštevali, naj bi jim grozila globa v višini 500 evrov. Za konec so turistom zaželeli prijetno bivanje v Grčiji.

Na plakatih so bili tudi lažni logotipi ministrstva za zdravje in mestne občine Atene. Ministrstvo za zdravje se je odzvalo in pojasnilo, da so plakati - napisani v polomljeni angleščini - "popolnoma neresnični". Primer so predali policiji. 

V Atenah in drugih delih Grčije se spopadajo s pomanjkanjem stanovanj. Ker se je razširilo oddajanje stanovanj v kratkoročni najem - predvsem za tuje obiskovalce - so se dvignili stroški dolgoročnega najema za grške državljane. Mnogi domačini so bili izrinjeni iz stanovanjskih območij v središču Aten. Rastejo tudi vrednosti nepremičnin, deloma kot posledica programa "zlati vizum", ki tujim vlagateljem v nepremičnine ponuja bivanje.

Turizem je zelo pomemben za grško gospodarstvo. Pričakujejo, da bo leto 2023 rekordno v kategoriji turističnih prihodov.

Ministrstvo za zdravje je zaprosilo policijo, naj stori vse, kar je potrebno, da razišče prevaro. Dodali so, da "nikomur ni dovoljeno zastraševati in zavajati javnosti" glede javnozdravstvenih vprašanj.

Grčija v zadnjem obdobju ni zabeležila večjih težav s stenicami, piše The Guardian. Večje težave s temi nadležnimi insekti imajo v Franciji in Veliki Britaniji. Popotniki so objavili fotografije in videoposnetke, ki naj bi prikazovali stenice v lokalnem prevoznem sistemu v Parizu, na visokohitrostnih vlakih in na letališču Charlesa de Gaullea.

Stenice, ki so se v večji meri umaknile iz vsakdanjega življenja do petdesetih let prejšnjega stoletja, so v zadnjih desetletjih ponovno postale problem in so postale vse bolj odporne na kemična sredstva za njihovo odpravo. Prisotne so lahko v vzmetnicah, pa tudi v oblačilih in prtljagi. Na plan pridejo ponoči in se hranijo s človeško krvjo. Pogosto povzročajo tudi psihološke težave, težave s spanjem, tesnobo in depresijo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.