Svet
46923 ogledov

Ukrajina rešitev našla na Hrvaškem

Volodimir Zelenski Epa
Visoki ukrajinski uradnik je vest že potrdil.

Ukrajina je začela izvažati žito prek hrvaških morskih pristanišč, da bi tako razširila svoje izvozne poti, saj so črnomorska pristanišča blokirana, je danes povedal visoki ukrajinski uradnik.

Glavna ukrajinska izvozna pot je nekoč, kot je znano, potekala skozi črnomorska pristanišča, vendar Kijev išče alternativo od ruske invazije februarja lani in odločitve Moskve, da se umakne iz pogodbe o črnomorskem žitu.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je konec julija v Zagrebu povedal, da sta se Ukrajina in Hrvaška za izvoz ukrajinskega žita dogovorili o možnosti uporabe hrvaških pristanišč na Donavi in ​​Jadranskem morju.

Računajo na širitev

"Ukrajinsko žito so že izvažali prek hrvaških pristanišč. Hvaležni smo za to priložnost. Čeprav je to omejena trgovska pot, je že priljubljena," je v izjavi dejala prva podpredsednica vlade Julija Sviridenko.

"Pripravljeni smo ga razvijati s širitvijo možnosti prometnega koridorja," je dejala. "Verjamemo, da bo ta logistična pot igrala pomembno vlogo v dvostranski trgovini med našima državama tudi po vojni," je poudarila Sviridenko.

Ni pa razkrila, koliko ukrajinskega žita so že prepeljali skozi hrvaška pristanišča.

Železnica predraga

Potem ko je Rusija odstopila od sporazuma, ki je zagotavljal varen izvoz ukrajinskega žita čez Črno morje, se je Kijev obrnil k svojim donavskim pristaniščem. Toda Rusija je okrepila svoje napade na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo na Donavi.

Nekaj ​​žita se odpremi po železnici, a ukrajinski posredniki pravijo, da so stroški železniških pošiljk precej višji.

Ukrajinska trgovska zveza UGA je ta teden objavila, da bi skupna letina žita in oljnic leta 2023 lahko dosegla 80,5 milijona ton, kar pomeni, da bi lahko v sezoni 2023/2024 izvozili približno 49 milijonov ton.

Ukrajina Bahmut topništvo Svet ZDA: V Ukrajino bomo poslali strelivo z osiromašenim uranom Li Qiang Svet Resno opozorilo pred novo hladno vojno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • jezero 07:07 11.september 2023.

    G20 v Indiji ni sprejel splošne obsodbe Rusije. Vedo, , da ZDA skušajo obračunati z Rusijo in jim je Ukrajina prav malo mar!

  • Avatar pantani
    pantani 13:26 08.september 2023.

    A lahko to ogabno faco skenslate že 1x!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:10 08.september 2023.

    meni je vseeno kako se žito izvaža, samo naj se končno poceni, ker ta ukrajinska pšenica narekuje marsikatere evropske cene.